Eleccions a Catalunya

El Govern garanteix que totes les meses electorals es podran constituir

  • El conseller d’Acció Exterior assegura que hi ha prou suplents per cobrir eventuals baixes d’última hora

  • El vot per correu arriba a una xifra rècord a Catalunya, més de 265.000 sufragis emesos

  • El 43,33% dels designats presenten al·legacions per no anar-hi, i les juntes electorals accepten el 65,41% dels recursos

  • Un dispositiu policial format per 14.000 agents vetllarà per la logística de la jornada des dels col·legis electorals

6
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

5.624.044 electors estan cridats a participar demà en les eleccions catalanes del 14-F a Catalunya. La pandèmia del coronavirus marcarà una jornada històrica en què la Generalitat ha posat en marxa un protocol perquè els votants puguin exercir el seu dret sense posar en risc la seva salut multiplicanr els col·legis (2.763) i les meses electorals (9.139) per evitar aglomeracions.

La gran incògnita d’aquesta jornada electoral és si a les nou del matí estaran constituïdes totes les meses electorals sense incidències, després que almenys 35.637 designats (un 43,33% del total) presentessin al·legacions perquè se’ls eximeixi de l’obligació d’anar-hi, 23.311 de les quals han sigut admeses (un 65,41%) i més de mil estan per resoldre, segons dades ofertes pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquesta xifra no inclou dades de la junta electoral de la zona de Santa Coloma de Farners, i podria continuar creixent, perquè els substituts també poden presentar excuses així que es vagin notificant noves designacions.

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha assegurat que l’allau de recursos «no posa en perill la constitució de les meses», perquè el 99,9% compten amb els membres necessaris i el 0,1% restant ho atribueix a la falta de dades administratives. «El 100% de les meses electorals es podran constituir amb les dades que tenim avui perquè hi ha suplents de primera i segona instància suficients per cobrir qualsevol incidència dels titulars», ha afegit, tenint en compte les dades ofertes pels consistoris catalans. «Ho tenim tot a punt perquè aquest diumenge tinguem uns col·legis electorals plenament segurs», ha reblat.

En una roda de premsa des del Parlament, Solé ha explicat que tots els ajuntaments catalans ja han rebut el material de protecció i la cartelleria d’indicacions per gestionar el trànsit als punts de votació, per això ha cridat a exercir el dret a vot de forma «responsable» seguint totes les indicacions.

El conseller ha demanat a la ciutadania que porti el sobre des de casa, que consulti l’ocupació dels locals a l’aplicació mòbil ‘Eleccions 14-F’, que respecti les franges horàries recomanades i que consulti la targeta censal per assegurar-se del col·legi i la mesa electoral en què ha de votar presencialment.

Quant als tests d’antígens als membres de les meses electorals, ha explicat que fins ara 29.687 persones s’han fet la prova, cosa que suposa menys del 50% dels designats, tot i que ha recordat que és voluntària i que encara tenen tot avui per acudir als respectius centres d’atenció primària. Entre els que s’han fet el test, s’han detectat un 0,38% de positius, una xifra inferior a la positivitat general del contagi a Catalunya.

El pronunciament de la JEC

En el cas que hi hagi baixes d’última hora, la Junta Electoral Central (JEC) ja va avalar que es ressituïn els suplents que no hagin de formar part de la mesa electoral inicialment assignada perquè ja està constituïda en una altra que necessiti efectius per quedar completada, preferiblement, del mateix municipi. D’aquesta forma, s’evita que ocupin les vacants les primeres persones presents el dia de la votació davant la previsió que siguin d’edat avançada, ja que el Govern recomana el sufragi dels col·lectius de risc de 9 hores a 12 hores.

De tota manera, la JEC ha urgit a les juntes electorals de zona (JEZ) que resolguin al més aviat possible les al·legacions presentades i que recorrin als secretaris dels ajuntaments si és necessari per agilitar els tràmits i perquè els consistoris estiguin a temps de cobrir les vacants.

Vot per correu

Part dels registrats al cens ja han votat per correu, una modalitat que ha batut el rècord històric, amb més de 265.647 sufragis sufragis emesos per aquest sistema: la xifra més alta des de les primeres eleccions autonòmiques, del 1980, i que representa un augment del 277% respecte als comicis del 2017. S’ha posat en pràctica per primera vegada el vot a domicili sense sortir de casa i 131.280 persones han optat per aquesta opció, mentre que 134.367 s’han dirigit a les oficines de Correus.

Per contra, el vot dels ciutadans residents a l’estranger, inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), ha patit una caiguda destacable i, segons les últimes dades, han votat un total de 15.852 ciutadans, davant els 39.521 del 2017.

Un total de 14.200 agents dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals controlaran la seguretat durant la jornada del 14-F i, a diferència d’altres comicis, les patrulles seran estàtiques a cada col·legi electoral. Això vol dir que passaran de cobrir 700 col·legis electorals a 1.000, per això es desplegaran 3.200 uniformats més que en les eleccions catalanes del 2017. Solé ha assegurat que, malgrat que alguns dels policies que han sigut vacunats amb la vacuna d’AstraZeneca han patit efectes secundaris i han tingut certa «indisposició» per acudir a treballar l’endemà de rebre la dosi, el dispositiu no perilla.

El protocol anti-Covid

La jornada de votació es desenvoluparà de 9 hores a 20 hores en pavellons, mercats o espais similars, perquè es puguin respectar els 2,5 metres quadrats mínims de distància entre persones amb una ventilació constant. La Junta Electoral permet que es voti a l’aire lliure sempre que sigui dins del recinte en qüestió.

Els punts d’accés i de sortida seran independents, i cada local tindrà un mínim de dues cues, preferiblement al carrer: una de prioritària, per a col·lectius vulnerables per reduir el temps d’exposició a un possible contagi, i una altra per a la resta de votants. A l’interior, s’establiran circuits únics per evitar encreuaments. Hi haurà personal controlant l’accés ordenat dels votants, organitzant les cues i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries. 

Notícies relacionades

La Generalitat recomana una votació per franges horàries per evitar aglomeracions: de 9 a 12 del matí, les persones de risc; de 12 a 7 de la tarda, els ciutadans sans i de 7 a 8 de la tarda les persones contagiades o confinades per contactes estrets positius. A través de l’aplicació mòbil ‘Eleccions 14-F’ els electors podran consultar l’estat d’ocupació de cada col·legi electoral en temps real.

Els membres de les meses electorals han tingut a la seva disposició tests d’antígens del 9 al 12 de febrer. Abans de començar la jornada, a tots se’ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5 graus, i se’ls entregaran dues mascaretes FFP2, una pantalla facial i guants d’un sol ús per efectuar el recompte, així com gel hidroalcohòlic. Entre les 19 hores i les 20 hores hauran de posar-se un equip de protecció individual (epi) d’alta seguretat perquè en aquesta franja horària és quan es recomana el vot de positius per Covid-19 o contactes estrets. El responsable de seguretat sanitària del col·legi electoral rebrà la formació prèvia i els ajudarà a posar-se el vestit. Durant la jornada, els membres de les meses hauran de mantenir la distància d’1,5 metres, i de 2 metres entre meses.