Cita amb les urnes

Enquesta prohibida de les eleccions catalanes 2021: últim sondeig

  • El rotatiu ha publicat des de dimarts un ‘tracking’ diari sobre els comicis del 14-F

Sondeo Andorra
1
Es llegeix en minuts

‘El Periòdic d’Andorra’ ha publicat aquest dissabte la cinquena i última entrega de l’enquesta diària sobre les eleccions catalanes del 14 de febrer. El rotatiu anirà actualitzant les dades cada dia per conèixer l’evolució dels vots i els escons al Parlament de Catalunya davant uns comicis molt disputats i plens d’incerteses per l’impacte de la pandèmia del coronavirus. La primera entrega es va publicar dimarts; la segona, dimecres; la tercera, dijous, i la quarta, divendres.

Com en anteriors conteses electorals –les generals del 2008, les catalanes del 2010, les municipals del 2015 a Barcelona, les generals del 2015 i 2016, les catalanes del 2017 i les municipals i les generals del 2019–, ‘El Periòdic d’Andorra’ ofereix als electors un ‘tracking’ diari encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) sobre les expectatives electorals. La llei electoral espanyola prohibeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs a la cita amb les urnes, des de la mitjanit de dimarts.

Quatre dècades sense llei

Notícies relacionades

Aquesta paradoxal situació és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació al Congrés, quan el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital, mantenint el veto a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Així mateix, la incapacitat dels partits catalans de consensuar en quatre dècades una llei electoral pròpia ha contribuït a perpetuar aquest absurd veto.

No obstant, tant els partits (que estan finançats amb diners públics) com empreses encarreguen aquests ‘trackings’ per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, unes tendències que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes. Amb el sondeig diari d’’El Periòdic d’Andorra’ es corregeix aquesta situació i els ciutadans accedeixen a la mateixa informació que tenen les elits.

Enquesta prohibida de les eleccions catalanes 2021: últim sondeig