Cita amb les urnes

Catalunya vota en unes eleccions de vertigen

  • La pandèmia del coronavirus i el pols polític envolten d’incertesa uns comicis sota extremes mesures sanitàries

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En quatre dècades d’autonomia política, Catalunya ha viscut eleccions de tots els colors. Des d’anodines i mancades d’emoció fins a incertes i carregades de volts. Mai se sap el que oferirà el futur, però costarà trobar un envit tan vertiginós com la cita amb les urnes d’aquest diumenge. Per cert, per a supersticiosos: és la número 13 dels comicis autonòmics. A l’acusada igualtat entre els partits que es disputen la victòria se suma una incertesa encara més gran: els efectes que la pandèmia del coronavirus pugui tenir sobre una jornada electoral que es desenvoluparà sota extremes i insòlites mesures de seguretat sanitària.

La Generalitat desplegarà aquest diumenge un protocol sense precedents perquè els votants puguin exercir el seu dret sense posar en risc la seva salut, multiplicant les escoles (2.763) i les meses electorals (9.139) per evitar aglomeracions. Pavellons, mercats o espais similars s’han habilitat com a punts de votació perquè puguin respectar-se els 1,5 metres de distància mínima entre persones i dos metres entre taules.

Els punts d’accés i de sortida seran independents, i cada local tindrà un mínim de dues cues, preferiblement al carrer: una de prioritària per a col·lectius vulnerables, per tal de reduir el temps d’exposició a un possible contagi, i una altra per a la resta de votants. A l’interior, s’establiran circuits únics per evitar encreuaments. Hi haurà personal controlant l’accés ordenat dels votants, organitzant les cues i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries.

Una altra gran novetat logística és que la Generalitat recomana una votació per franges horàries per evitar aglomeracions: de 9.00 a 12.00, els col·lectius de risc; de 19.00 a 20.00, les persones positives per Covid i els confinats per contactes estrets; i de 12.00 a 19.00, la resta dels ciutadans.

La gran incògnita d’aquesta jornada electoral és si a les nou del matí estaran constituïdes totes les meses electorals sense incidències, després que almenys 35.637 escollits (un 43,33% del total) presentessin al·legacions per intentar deslliurar-se de l’obligació d’acudir al col·legi electoral. 23.311 recursos han sigut admesos (un 65,41%) i més de 1.000 estan per resoldre, segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquestes xifres podrien continuar creixent perquè els substituts també poden presentar excuses i al·legar causes sobrevingudes a l’arribar a la mesa electoral, avui a les vuit del matí.

Abans de començar la jornada, als membres de les meses electorals se’ls prendrà la temperatura i se’ls entregaran dues mascaretes FFP2, una pantalla facial i guants d’un sol ús per al recompte, així com gel hidroalcohòlic. A l’última hora de votació, quan s’aconsella que acudeixi la població contagiada o confinada, hauran de vestir-se amb un equip de protecció individual (EPI) d’alta seguretat.

«El 100% de les meses electorals es podran constituir perquè hi ha suplents de primera i segona instància suficients per cobrir qualsevol incidència», va afirmar ahir el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, responsable del procés electoral. En el cas de baixes d’última hora, la Junta Electoral Central va avalar que es ressituï suplents d’una mesa ja constituïda a altres on hi hagi vacants.

L’optimisme de la Generalitat, que tampoc preveu retards en l’escrutini malgrat l’allau de vots per correu (265.647, rècord absolut), contrasta amb les advertències de possibles incidències que va llançar durant la primera setmana de campanya. A més, l’evolució de la tercera onada de la Covid ha refutat les estimacions adverses que va fer el departament de Salut.

De l’última actualització de dades, únicament la situació a les ucis, amb 651 pacients, encaixa en el millor dels escenaris que va plantejar el Govern per defensar el seu decret de suspensió dels comicis, que va acabar revocat pel TSJC, al concloure que no hi havia una causa de «força major» que ho justifiqués.

Notícies relacionades

En concret, els informes que la Conselleria de Salut va presentar als partits advertien que no es podria celebrar el 14-F perquè aquell dia hi hauria, en el millor dels escenaris, 3.000 contagis diaris (en les últimes hores hi ha hagut 2.222 casos, 167 menys) i 620 ingressats a les uci (ara en són 651) o, en la pitjor previsió, 4.000 infectats diaris i 750 crítics a les uci.

La pressió hospitalària va a la baixa, amb 167 ingressats menys, i el risc de rebrot ha descendit 17 punts, fins als 319, si bé en les últimes hores s’han notificat 55 nous morts.