ELECCIONS CATALANES

El socialisme es bolca amb Salvador Illa per «rescatar Catalunya de l’odi»

  • Sánchez acompanya el candidat del PSC en el tancament de campanya i avisa: «Trencarem el cordó sanitari»

  • Illa carrega contra «el jurament solemne de la confrontació perpètua» de l’independentisme

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 28 de novembre del 2010 es van celebrar les eleccions que van acabar amb el mandat de José Montilla, l’últim president de la Generalitat socialista. Més d’una dècada després, Salvador Illa parteix amb opcions d’imposar-se a les urnes diumenge, tot i que ho tindrà molt més difícil per governar. Tot el socialisme ha tret forces i s’ha bolcat amb el seu candidat en el tancament de campanya per «rescatar Catalunya de l’odi», en expressió del president del Govern, Pedro Sánchez.

Ha sigut una campanya estranya –per les circumstàncies que obliga la pandèmia– però extenuant per a Illa, al qual les enquestes van donar des del seu desembarcament la condició d’aspirant a la victòria i que s’ha convertit en el ‘punching-ball’ preferit de gairebé tots els altres partits. Especialment vertiginós ha sigut l’últim tram de campanya: quan la negativa del candidat socialista a fer-se una PCR semblava donar-li problemes, va anar a rescatar-lo el cordó sanitari que tots els independentistes, inclosa ERC, van establir per escrit contra el PSC.

I aquest compromís de no pactar amb els socialistes va ser la munició principal que tant Sánchez com Illa van utilitzar durant el tancament de campanya per corroborar la que ha sigut la seva tesi en les últimes dues setmanes: que només ells promouen el «retrobament» entre catalans, davant l’«odi etern» que persegueixen introduir en la societat tant els indepedentistas com la dreta.

El tancament de campanya, a la seu del PSC, va ser, en l’aspecte estètic, tan sobri com la resta d’actes d’aquests dies. Res més lluny del Palau Sant Jordi o altres recintes imponents que el socialisme omplia en els seus millors moments. Però el PSC es va preocupar per transmetre, cenyint-se a les dimensions que obliga la pandèmia, que a Illa li arriben els recolzaments de totes bandes. En l’acte van participar, a més de Sánchez, la presidenta del Senat, Pilar Llop; el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Salut de Suècia; el líder del Partit Socialista belga i fins i tot l’escriptora Isabel Allende.

«Al retrobament no se li pot posar un cordó sanitari»

El president del Govern va anar a totes contra el veto sobiranista a Illa. «És el pacte de la por, és la foto de Colón de l’independentisme», va dir. «Però s’equivoquen, perquè al retrobament entre catalans no se li pot posar un cordó sanitari, i el trencarem votant Illa com a president», va afegir.

Sánchez va carregar contra «la proposta d’odi etern» que traspua segons la seva opinió aquest pacte, firmat per gent que «als seus fills els volen deixar no un país, sinó una trinxera». Davant aquesta actitud, el president del Govern va proposar que, «des del 15 de febrer, el president Illa rescati Catalunya de l’odi i la discòrdia».

El candidat a la Generalitat, que en aquesta ocasió va tenir l’última paraula en l’acte, va insistir en la mateixa línia. I va cridar l’atenció que en «aquest jurament solemne de la confrontació perpètua» hi són «tots», en clara referència a ERC, un partit que, no obstant, sí que arriba a acords amb els socialistes en el Congrés.

«’Goodbye’ als independentistes»

Tot seguit, Illa va recórrer a una altra idea que ha utilitzat a fons durant la campanya: la que ell, com a únic candidat no independentista amb opcions de guanyar, hauria de ser també avalat pels qui no són socialistes. Es va adreçar als exvotants de Ciutadans, per exemple. «Un missatge a tots els que van votar pel canvi el 2017: l’afecte és més fort que l’odi. Si vosaltres hi poseu els vots, jo posaré el canvi. No us abandonaré, i direm als independentistes adeu, s’ha acabat, ‘goodbye’», va dir.

Notícies relacionades

Com a mostra que és l’únic aspirant a president que es preocupa pels «problemes reals», va remarcar que els independentistes han permès «el deteriorament dels serveis públics, la reducció de la despesa social en un 20%, que prop d’un 30% de nens catalans estiguin en risc de pobresa i que hi hagi més atur». «Ells volen seguir així quatre anys més, i els problemes reals no poden esperar més», va insistir.

Els socialistes estan convençuts que, si la participació no cau en excés, poden guanyar les eleccions. Per això Illa va dedicar les últimes frases de la seva campanya a cridar a la mobilització dels electors. «El bucle independentista s’alimenta en bona part de l’abstenció. Queden menys de 48 hores per doblegar la corba de la confrontació. Només si ens mobilitzem podrem superar l’etapa de desastre», va assegurar. I es va acomiadar amb un: «¡A guanyar!».