Camí de les urnes

El PP confia en els seus barons davant l’amenaça d’un ‘sorpasso’ de Vox el 14-F

  • Casado reunirà telemàticament Ayuso, Feijóo, Moreno, Mañueco i López Miras en un míting diumenge a Barcelona per exhibir experiència i capacitat de gestió davant la formació d’ultradreta

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Un eventual ‘sorpasso’ de Vox a les eleccions catalanes del 14-F ha posat en guàrdia la caserna electoral del PP. Les enquestes internes que el partit conservador, com la resta, encarrega de manera privada per saber com va l’evolució del vot assenyalen que la formació d’ultradreta avança a bon ritme i amenaça de superar-los. La confessió de Luis Bárcenas coneguda dimecres, segons la qual Mariano Rajoy va triturar en persona les anotacions dels moviments de la suposada caixa b a les portes del judici a l’Audiència Nacional, ha regirat l’electorat de dretes.

Pablo Casado està intentant reaccionar i mostrar imatge de poder territorial i experiència, dos valors que Vox, un partit pràcticament nou, no té. El líder del PP ha citat diumenge els barons autonòmics, per fer gala de l’experiència i la capacitat de gestió. Allà hi haurà, via telemàtica per la pandèmia, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; el president d’Andalusia, Juanma Moreno; el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el president de Múrcia, Fernando López Miras.

Els populars estan conjuminant la seva ofensiva contra Vox a diversos terrenys. Per exhibir capacitat de gestió, el candidat popular, Alejandro Fernández, ja ha rebut aquesta primera setmana de campanya el reconeixement d’Ayuso i Feijóo, però també de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. En una altra jornada, va comptar amb els eurodiputats Dolors Montserrat, Antonio López-Istúriz i Manfred Weber per remarcar la matriu europeista del PP, i es va acompanyar amb l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, per erigir-se com a dic de contenció contra l’ocupació il·legal i la delinqüència.

L’abast d’aquesta estratègia d’erosió a Vox s’ha evidenciat aquest divendres amb la celebració d’un míting amb les intervencions de la diputada per Barcelona al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo (apartada de la representació), i l’exdirigent del PPC i fundador de Vox Alejo Vidal-Quadras, que va dir que veu Fernández com el seu «deixeble». Des d’un hotel de Barcelona, han equiparat el nacionalisme i el populisme a una «amenaça a la democràcia» que «s’ha de combatre sense caserna al camp de les idees i les urnes», i han reivindicat el PP com el pilar del centredreta moderat.

Sense espai electoral

Notícies relacionades

També Casado ha elevat el to contra el Govern central, que ha acusat d’utilitzar tots els «aparells de l’Estat» per «perseguir» el PP. Segons ell, la fiscalia general ha «cuinat» la confessió de Bárcenas «a 10 dies de les eleccions catalanes».

Al quarter general del líder conservador admeten la dificultat d’aquesta campanya. A les anteriors eleccions, ells van recollir tot el vot de dretes. Ara, la formació ultra atrau l’elector que vol escoltar el discurs més taxatiu contra l’independentisme, i Cs, l’elector de centredreta. «Tenim poc espai», es lamentava un alt càrrec que ha acudit a Catalunya aquesta setmana a recolzar Fernández.