El Periódico de l'Eixample

Eixample

Afectacions al trànsit

Obres davant l’Hospital Clínic de Barcelona per preparar la unió dels FGC de la plaça d’Espanya a Gràcia

Durant els pròxims mesos tindran lloc una sèrie de talls en el marc de la segona fase d’aquesta extensa actuació

Obres davant l’Hospital Clínic de Barcelona per preparar la unió dels FGC de la plaça d’Espanya a Gràcia

LAURA GUERRERO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) estan portant a terme una sèrie d’obres prèvies a l’inici de la futura connexió de les seves dues xarxes. L’enllaç entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia permetrà allargar la línia Llobregat-Anoia i connectar-la amb la del Vallès. Això inclourà la construcció de dues noves estacions –Hospital Clínic i Francesc Macià– i l’ampliació de les actuals de Gràcia i Plaça Espanya.

Durant els pròxims mesos, tindran lloc una sèrie d’afectacions en el marc de la segona fase d’una gran obra que es podria allargar fins al 2030. Són les següents:

Carrer de Villarroel

Les actuacions vinculades a la canalització de serveis de la futura estació d’Hospital Clínic comportaran l’ocupació de tot el cordó de serveis i dos carrils de circulació al carrer de Villarroel, i només quedarà habilitat un únic carril de circulació.

Concretament, des del 8 de gener i fins a la primavera, les obres se situaran en aquest carrer, al tram entre els carrers de Provença i Rosselló, i també s’ocuparan els xamfrans entre el carrer de Villarroel i Provença a tots dos costats.

A partir del 19 de febrer, les obres se situaran entre el carrer de Rosselló i Còrsega, amb les mateixes afectacions que al tram anterior.

Zona de l’Hospital Clínic

Des del 9 de gener fins al 6 de febrer, es mantindran les ocupacions als xamfrans del carrer de Comte d’Urgell i s’ampliaran a l’encreuament d’aquest carrer amb Rosselló; sempre es mantindrà un carril habilitat pel pas de vehicles. El tram del carrer de Rosselló entre Comte d’Urgell i Villarroel està tallat, amb accés i sortida des de Comte d’Urgell.

Del 16 al 27 de gener, les obres ocuparan el carril bici i un carril de circulació al carrer del Comte d’Urgell, entre Rosselló i Còrsega, per retirar l’arbratge a les dues voreres. Es deixarà habilitat en tot moment un carril bus i un per a la circulació de vehicles. El carril bici es desviarà al carril de circulació adjacent a les obres.

Plaça de Gal·la Placídia de Gràcia

Des del 9 fins al 24 de gener, per dur a terme diverses actuacions de connexions telefòniques caldrà ocupar el carril bici de la Via Augusta al seu encreuament amb la travessera de Gràcia. En aquest tram només quedarà un únic carril per a la circulació de vehicles motoritzats.

Finalment, el cap de setmana del 21 i 22 de gener, per tasques de canalització de telefonia, hi haurà afectacions a l’encreuament de la travessera de Gràcia entre la Via Augusta i el carrer de Sant Gabriel. En aquest tram es permetrà l’accés només a veïns i serveis.

Gran Via de les Corts Catalanes i carrer de Llançà

Actualment, i fins a finals de gener, s’està treballant a la zona de l’encreuament amb el carrer de Llançà, tallant l’accés d’autobusos al lateral del costat del mar de la Gran Via i la seva continuïtat al carrer de Llançà.

A aquestes afectacions s’hi sumarà, el cap de setmana del 4 i 5 de febrer, el tall de trànsit al carrer de Vilamarí, a l’altura del lateral del costat del mar de la Gran Via. Els vehicles es desviaran cap al tronc central del carrer a través dels carrers de la Diputació, del Comte d’Urgell i de la Gran Via. En aquest tram del carrer de Vilamarí es restringirà l’accés a veïns i serveis.

Això també afectarà les línies de bus H16, 13 i 91, que faran el gir per incorporar-se a la Gran Via per l’avinguda del Paral·lel i els carrers de Lleida, Tamarit i Entença. La parada de bus Gran Via - Plaça Espanya (3247) es traslladarà a l’avinguda del Paral·lel. Després del cap de setmana, continuarà tallada la incorporació de busos al lateral del costat del mar de la Gran Via a través del carrer de Llançà.

En marxa la licitació de l’obra del túnel

Notícies relacionades

Es preveu que aquests treballs, que van començar el juliol del 2022 i disposen d’una inversió de 6,5 milions d’euros, finalitzaran la pròxima tardor. En paral·lel, la Generalitat té en licitació les obres corresponents a l’obra civil del nou túnel i les futures estacions previstes.

Amb una inversió total estimada en 430 milions d’euros, la prolongació de l’L-8 de FGC comportarà la construcció, mitjançant una tuneladora, de 4 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions, així com la remodelació de les estacions de Plaça Espanya i Gràcia. Es preveu iniciar l’obra civil del túnel i de les estacions el pròxim estiu i, en paral·lel, es redactaran els projectes i programaran les obres d’arquitectura de les estacions i de les instal·lacions.