El Periódico de l'Eixample

Eixample

Del 15 al 17 de novembre

La Model acollirà un debat sobre la tebior davant la tortura

La regidoria de Memòria Democràtica reobre el debat sobre la permanència de la Policia Nacional a la Via Laietana

BARCELONA 28/03/2019 Barcelona. Aparece quemada la placa que recordaba las torturas franquistas en la comisaría de Via Laietan

BARCELONA 28/03/2019 Barcelona. Aparece quemada la placa que recordaba las torturas franquistas en la comisaría de Via Laietan / RICARD CUGAT (Delegaciones)

2
Es llegeix en minuts

Després que l’abril passat acollís un decidit debat sobre si hi ha art urbà del paisatge barceloní que estaria millor en un magatzem, l’antiga presó Model reobre el seu petit auditori (en el seu temps va ser la sala d’espera dels qui anaven a veure els seus familiars presos) per a tres noves jornades de coneixement i reflexió, en aquest cas per a una altra qüestió irresolta en aquesta ciutat: «Volem que els espais en els quals es van practicar tortures continuïn sent avui dia dependències policials o bé volem convertir-los en llocs de memòria col·lectiva». Del 15 al 17 de novembre, amb entrada gratuïta, s’abordarà aquesta qüestió amb un programa que ja respon en part a aquesta pregunta.

Les tres sessions han sigut organitzades per la regidoria de Memòria Democràtica, a càrrec de Jordi Rabassa, i poden causar de tot menys indiferència. Quatre víctimes de tortures a les dependències de la Via Laietana (Carles Vallejo i Blanca Serra), a la temible Escola Mecànica de l’Armada de l’Argentina (Graciela García) i a la no menys cruel caserna de Terranova de la Direcció d’Intel·ligència Nacional de Xile (Soledad Castillo) posaran sobre la taula els seus testimonis de manera conjunta.

Quan els seus relats probablement encara no hauran deixat de ressonar a la sala, aquestes víctimes cediran les seves cadires a quatre ponents que, a la seva manera, il·lustraran a la perfecció el que la regidoria de Memòria pretén remarcar amb aquestes jornades. Hi intervindrà Mona Hallak, directora del Museu Beit de Beirut, un espai de memòria sobre la Guerra Civil libanesa que ocupa un edifici que durant aquella contesa va quedar situat en la línia de cara que separava els dos bàndols a la ciutat i que va ser fet servir per franctiradors cristians per matar qui consideraven els seus enemics.

Del Museu Sitio de Memoria ESMA vindrà a Barcelona la seva directora, Mayki Gorosito, de la Corporació Parc per la Pau Vila Grimaldi de Chile, Álvaro Ahumada, i del Museo do Aljibe de Lisboa, Rita Rato.

Notícies relacionades

Molt difícil serà que no es treguin en les jornades els fets del març del 2019 a la Via Laietana de Barcelona. El 26 d’aquell mes, l’ajuntament va inaugurar a pocs metres de la porta principal de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona una placa en memòria dels qui hi van patir tortures durant el franquisme. Dos dies després, la placa es va despertar destrossada amb àcid.