Nou curs escolar

Les escoles catalanes guanyen 900 mestres malgrat perdre 7.200 alumnes

  • El nombre d’estudiants cau en tots els cursos educatius menys batxillerat, que es manté. L’ESO trenca per primera vegada la seva tendència històrica a l’alça

  • Aquest any hi haurà 1.200 professionals més: 874 són mestres i professors i els altres són administratius o altres perfils

A1-124377490.jpg

A1-124377490.jpg / Manu Mitru (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Aquest curs escolar 2021-22, que arrencarà dilluns, 13 de setembre, serà el primer a Catalunya en què baixaran els alumnes de l’educació secundària obligatòria (ESO). Aquesta reducció d’alumnes a l’ESO serà una tendència creixent a partir d’ara (atribuïble al descens de natalitat que es registra des de 2009) i, tot i que de moment no ha arribat a afectar les plantilles de professors, tot indica que les previsions laborals a més llarg termini no seran gaire optimistes. Almenys mentre es mantinguin els criteris actuals de ràtios o nombre d’alumnes per aula.

En total, hi haurà 1.565.842 alumnes en els diferents nivells educatius del territori: 6.151 menys a educació infantil, 9.579 menys a primària i 3.820 menys a l’ESO, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Es manté, això sí, l’alumnat de batxillerat respecte al curs passat. El conseller també ha fet una crida a la vacunació contra la Covid-19 en el cas dels nens més grans de 12 anys que encara no estan immunitzats: «Famílies, aprofiteu i vacuneu-vos aquests dies», ha dit.

Més professionals

En una roda de premsa per presentar el nou curs escolar, Gonzàlez-Cambray ha anunciat que, a més de mantenir els 8.200 reforços extra que es van incorporar al curs l’any passat, aquest s’incrementarà la plantilla total de professionals educatius en 1.200 places: 874 són de mestres i professors i les altres pertanyen a diferents perfils, com administratius, docents d’unitats d’acompanyament o professionals de l’escola inclusiva.

La Conselleria d’Educació també ha augmentat les places en la formació de grau mitjà o grau superior amb 68 grups en els cicles amb més demanda (6.500 places), que són els d’auxiliar d’infermeria i sistemes microinformàtics. També s’oferirà la formació professional (FP) a distància a través de l’Institut Obert de Catalunya per a aquests cursos. «Cap alumne que ho vulgui es quedarà sense plaça en la formació professional. Cada vegada hi ha més accés al mercat laboral des de l’FP», ha dit el conseller.

Com a novetat, Gonzàlez-Cambray ha presentat el Pla de Salut Emocional que tindrà aquest nou curs, que tindrà per objectiu identificar l’estat emocional de l’alumnat a través de qüestionaris per conèixer l’impacte de la pandèmia. A més, aquest pla inclourà un programa pilot d’intel·ligència artificial, l’‘app’ gestioemocional.cat i la valoració de l’alumnat amb un trastorn mental. Educació ha reforçat els equips d’assessorament psicopedagògic amb 101 professionals nous i oferirà un pla de formació en benestar emocional i salut mental al professorat.

Paral·lelament, aquest curs comptarà amb 21 centres públics nous: 3 de nova creació, 2 específics d’FP, 5 de nous que estaran adscrits a la xarxa pública d’educació i 11 instituts escola noves.

«Màxima presencialitat»

Notícies relacionades

«El curs passat va ser un èxit col·lectiu –ha dit Gonzàlez-Cambray–. Vam mantenir les escoles obertes i segures tots els dies del curs escolar». El conseller ha tornat a defensar la presencialitat a l’afirmar que «l’escola s’ha de fer des de l’escola». «Els beneficis d’obrir les escoles són molt superiors als riscos», ha defensat. I ha demanat «màxima prudència, màxima seguretat i màxima presencialitat».

Ha donat per fet que aquest curs hi haurà també contagis entre els alumnes i grups confinats, perquè la pandèmia continua sent una realitat. Per això ha insistit en la importància que estiguin vacunats el màxim d’alumnes de 12 anys.