NOU CURS ESCOLAR

Els nens podran sortir al pati sense mascareta si juguen amb el seu grup bombolla

El Govern apressa a vacunar els adolescents, ja que el 40% dels joves d’entre 12 i 19 anys no han iniciat la pauta

6191625 59

6191625 59

  • Els estudiants amb la pauta completa no hauran de fer quarantena a casa si són contacte directe amb un positiu

  • El nou curs escolar començarà amb el 90% dels professionals de l’ensenyament vacunats

  • Els pares podran entrar a l’escola per mantenir reunions amb els professors

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Falten dues setmanes perquè tot torni oficialment a la normalitat amb la tornada a l’escola. Una rutina que arribarà, per descomptat, marcada una vegada més per la pandèmia, i després d’un any en què es va aconseguir una cosa que el setembre del 2020 semblava impossible: mantenir obertes les escoles des del primer fins a l’últim dia. Les classes, tal com ha anunciat el Govern aquest dilluns, començaran de manera «100% presencial» en totes les etapes educatives, i, com passa amb la resta d’àmbits de la societat, el dia a dia s’adaptarà a l’evolució de la situació epidemiològica. Entre les novetats importants, la mascareta no serà obligatòria al pati sempre que els alumnes juguin o conversin amb el seu grup estable, els pares podran veure els profes de manera presencial dins dels centres educatius i els joves amb la pauta completa no hauran d’anar-se’n a casa si són contacte directe amb un positiu.

L’element que ho condiciona tot, i que l’any passat era un somni que semblava molt llunyà, és sens dubte la vacunació. El 90% dels professionals de l’ensenyament ja tenen la pauta completada, i ara tots els esforços se centren en el grup a partir de 12 anys, ja que per als més petits d’aquesta edat encara no s’ha aprovat cap vacuna. Segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en el grup de 12 a 15 anys hi ha a Catalunya unes 340.000 persones, de les quals 161.000 no han iniciat el procés de vacunació. En el de 16 a 19 anys hi ha 320.000 catalans i 103.000 no tenen ni una punxada. Això suposa, sumant les dues franges, que gairebé el 40% dels joves d’entre 12 i 19 anys encara no han passat per algun dels centres de vacunació repartits per tot el territori. Per això tant Argimon com el seu homòleg a Educació, Josep González-Cambray, han insistit repetidament en la necessitat d’immunitzar els adolescents i joves. «Aquest setembre aspirem a administrar 200.000 dosis, sobretot als joves. Les vacunes han de ser als braços, no a les neveres», ha resumit el titular de Salut.

Tots vacunats

Notícies relacionades

El crit a la vacunació arriba després d’un agost en què el ritme ha baixat de manera estrepitosa. En els primers 28 dies de juliol van ser 2,2 milions de dosis, segons ha detallat Argimon. En els mateixos dies d’agost es van administrar un milió menys de punxades. «Ens agradaria que en unes setmanes ja estiguin tots vacunats», ha afirmat González-Cambray, que ha recordat que aquest any ja no es prendrà la temperatura als centres educatius i que les extraescolars començaran a l’octubre amb absoluta normalitat. També es relaxarà l’entrada esglaonada, que queda en mans de cada centre educatiu, es permetran les colònies i els festivals a l’escola (si és possible, a l’aire lliure) i no es requereix distància de seguretat dins del grup estable. De la mateixa manera, les reunions entre famílies i docents es podran fer de manera presencial, un detall que els mateixos centres han sol·licitat, ja que la comunicació en persona és més fluida.

Tot això, han coincidit els consellers, s’anirà revisant de manera periòdica, però la idea és que les mesures anunciades es mantinguin almenys durant el primer trimestre.