TERCERA AVALUACIÓ

Bargalló assegura que cap alumne suspendrà pel coronavirus

El conseller d'Educació recorda que la tercera avaluació no penalitzarà

12/02/2020 El conseller de Educación de la Generalitat, Josep Bargalló, interviene desde su escaño, durante una sesión plenaria en el Parlament de Cataluña, en Barcelona (Catalunya, España), a 12 de febrero de 2020.

12/02/2020 El conseller de Educación de la Generalitat, Josep Bargalló, interviene desde su escaño, durante una sesión plenaria en el Parlament de Cataluña, en Barcelona (Catalunya, España), a 12 de febrero de 2020. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha deixat clar aquest dilluns que «cap alumne suspendrà pel que ha passat a partir del 12 març». En una entrevista amb Ràdio 4, ha assegurat que «tot el que passi a partir d’ara no ha de servir per suspendre».

Així mateix, el responsable d’Educació ha recordat que «la tercera avaluació –que els escolars comencen a partir de demà, dimarts– no penalitzarà».

El conseller ja va explicar en una altra entrevista la setmana passada que el que toca en el pròxim trimestre és «acompanyar l’alumne, i les famílies, si algun alumne no va aprovar les dues primeres avaluacions, ajudar-lo perquè ho superi ara [...]. Es faran coses que sumin, no que restin», va avançar llavors.

Des del Departament d’Educació hi ha tres coses més o menys clares: s’intentarà no deixar ningú enrere i acompanyar més que formar; les tasques, en principi, perquè hi ha debat polític, no seran avaluables, i només es posaran notes als estudiants d’FP que estiguin a punt d’aconseguir un títol i als de segon de batxillerat, amb uns alumnes tenen la selectivitat retardada fins al juliol. I hi ha tres coses que no estan gens clares: es descarta, ara per ara, l’aprovat general; els pares i mares no tenen ni idea de què faran amb els nens petits quan ells hagin de tornar a l’oficina, i ningú sap si els alumnes tornaran al seu pupitre abans del 19 de juny. 

Repartiment de dispositius

El Departament de Educació començarà a repartir aquesta setmana els paquets de dades d’internet i ordinadors per garantir la connectivitat de les famílies amb dificultats perquè els alumnes puguin afrontar amb garanties el tercer trimestre, que comença aquest dimarts. Bargalló, ha explicat en l’entrevista a Ràdio 4 que l’objectiu és arribar a 52.000 famílies amb alguna mancança –connexió, dades o dispositiu– i que les primeres 11.000 rebran ja l’ajuda a finals d’aquesta mateixa setmana. Seran les famílies que no tenen ni connexió, ni dispositiu, mentre que les menys necessitades seran ateses en noves onades els pròxims dies.

Bargalló assegura que l’objectiu del tercer trimestre ha de ser mantenir el contacte de l’escola amb tots els alumnes i aconseguir que no perdin certs hàbits de treball o lectura. L’esforç del departament per garantir la connectivitat, de fet, també està en aquesta línia i «en cap cas» es pretén aconseguir que els alumnes compleixin tot el temari pendent del curs des de casa. «Ara el temari és el menys important. El més important és l’acompanyament i el contacte», ha explicat el conseller. En aquest sentit, Bargalló afirma que aquest «no ha sigut ni serà un curs normal» i que la nota final només serà important en els cursos que impliquen un canvi de cicle o una finalització.

Amb tot, el departament entén que tot el que es faci telemàticament a partir d’ara «no ha de servir per suspendre». El conseller afirma que cap alumne ha d’anar a pitjor pel que fa al currículum per tot el que ha passat des del 12 de març, sense que això signifiqui fer un aprovat general: «Ja hi ha dues terceres parts del curs fetes», recorda.

Tornar a l’escola aquest curs

Notícies relacionades

Respecte a la tornada presencial a l’escola, Bargalló confia poder fer-ho aquest curs i no haver d’esperar al setembre. Tot i que la decisió correspon a les autoritats sanitàries, el conseller assegura que els alumnes, el conjunt del sistema educatiu i la societat en general «necessiten» reprendre el curs.

«Seria molt bo que ho poguéssim fer i treballem ja amb l’operació de reobertura. Esperem poder fer-ho i ni que sigui una setmana voldríem poder obrir», explica. Bargalló confia que si l’evolució del coronavirus continua sent positiva «hauria de poder obrir» les escoles abans de final de curs.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions