Llibres d'aclamació escolar

5.500 estudiants escullen un relat policíac el protagonista del qual mai fa servir la 'a' com a millor lectura del curs

L'obra 'El signe prohibit' de Rodrigo Muñoz Avia s'erigeix en guanyadora del premi Atrapallibres d'aquest any

34182293 60-atrapallibres

34182293 60-atrapallibres / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

¿És possible que un noi de 12 anys trobi atractiu, o mínimament interessant, un relat en què el protagonista no utilitza mai paraules que contenen la lletra 'a'? ¿Per què aquest llibre estrany, gairebé una 'rara avis', escrit a base de sinònims, lipogrames i jocs de paraules, s'ha convertit en una de les lectures escolars preferides dels estudiants catalans aquest curs? “És que és un llibre que enganxa: per la història, perquè mai ets capaç d'anticipar el que dirà el protagonista… I perquè, tot i fer servir paraules difícils d'entendre, acabes entenent-ho tot”, expliquen el Guillem, la Xènia i l'Enric, alumnes de l'institut públic Carles Vallbona de Granollers (Vallès Oriental).

Ells tres, i 5.500 estudiants més, han format part del jurat popular que ha decidit, gairebé per aclamació, que ‘El signe prohibit’, obra del madrileny Rodrigo Muñoz Avia, és el millor llibre escolar d'aquest 2015-2016 per als alumnes de sisè de primària i primer d'ESO. La votació, feta en el si del premi Atrapallibres, que organitza el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, també ha distingit la novel·la ‘Amics monstruosos’ de l'escriptora Anna Manso, en la categoria de lectors de 9 anys, i l'autora Laia Longan i el seu llibre ‘Jo que vaig dormir amb lleons’ en la categoria de 10 anys.

'Amics monstruosos', 'Amics monstruosos', d'Anna Manso, i 'Jo que vaig dormir amb lleons', de Laia Longan, han sigut distingits com a millors llibres per a nens de 9 i 10 anys, respectivament

A ‘El signe prohibit’, el protagonista, un nen que es diu Jordi, es refereix als seus pares com “els seus progenitors”. “És més, quan ha de fer referència a sa mare parla del seu progenitor femení”, explica divertit Rodrigo Muñoz. Inicialment, prossegueix, va intentar escriure tota la novel·la d'aquesta manera, però al final va desistir. “Crec que el resultat hauria sigut molt difícil d'entendre per a un públic escolar”, admet l'autor, que també ha sigut guardonat amb el premi Edebé de literatura infantil.

HOMENATGE A PÉREC

Muñoz va optar perquè només fos el protagonista qui s'expressés amb lipogrames, ometent les paraules amb la 'a'. La novel·la, a mig camí entre la història policíaca (l'argument gira al voltant de la desaparició d'una amiga del protagonista) i els jocs amb el llenguatge, aconsegueix, malgrat tot, un to àgil i entretingut.

Notícies relacionades

“Jo estava boig per saber com respondria el Jordi a algunes de les preguntes que li feien”, intervé l'Enric, que ha preparat unes quantes preguntes per a l'escriptor, aprofitant l'acte d'entrega de premis celebrat aquest dimarts. “¿Com se li va acudir una idea així?”, interroga el noi. “La inspiració va venir d'un autor francès, Georges Pérec, que a mi m'agrada molt i a qui, en certa manera, he volgut retre homenatge”, respon l'autor.

“El d'escriptor és un ofici molt solitari i el sol fet d'haver tingut la possibilitat de veure les cares d'alguns dels meus lectors ja ha sigut tot un premi”, ha destacat Muñoz en l'acte d'entrega dels guardons.