Connexió amb la realitat

Una FP lligada a l’evolució social

L’oferta de cicles formatius es manté en constant adaptació per respondre tant a les necessitats del teixit empresarial lligat al territori com de l’alumnat 

Classe pràctica dun cicle formatiu de jardineria.

Classe pràctica dun cicle formatiu de jardineria. / Cedida

2
Es llegeix en minuts
V. F.

A Catalunya hi ha tota una sèrie d’oficis lligats a un territori específic amb vacants per cobrir, ja sigui perquè es tracta d’àmbits de nova creació, com les energies renovables i el vehicle elèctric, o bé perquè es tracta de pràctiques tradicionals que no han trobat un relleu generacional, com la fusteria. O fins i tot sectors en els quals es preveu que es produirà la jubilació d’un nombre significatiu de treballadors en un futur pròxim, com el químic. El mercat, per tant, requereix treballadors amb coneixements qualificats i el punt d’enllaç no pot ser cap altre que una Formació Professional ben connectada amb el teixit empresarial local.

Per això, els estudis d’FP estan en constant evolució segons les necessitats tant dels alumnes com de les empreses. En aquest sentit, el Departament d’Educació i Formació Professional modifica el currículum i l’oferta formativa constantment per donar resposta a la realitat laboral del moment. Així mateix, la vinculació amb el món local es manifesta amb el suport dels ens locals, que permet el creixement de l’oferta educativa. Per exemple, aporten espais per a la construcció de centres formatius. Al seu torn, vetllen per una bona orientació acadèmica i professional dels joves del territori, a fi d’ajudar-los a detectar les oportunitats laborals del seu entorn immediat.

Sintonia amb l’entorn

Un exemple de la connexió directa entre empreses, ens locals i els estudis d’FP es troba, per exemple, en el sector químic del Vallès Oriental, una indústria molt arrelada a la comarca que afrontarà en els pròxims anys la jubilacion d’una generació de treballadors. Perquè el relleu sigui un èxit, és clau impulsar la formació de qualitat en línies específiques i especialitzades. Actualment existeixen, entre d’altres, els graus mitjans en Operacions de Laboratori o Planta Química o els graus superiors en Fabricació de Productes Farmacèutics o Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat. Així mateix, la indústria agroalimentària, molt lligada a les comarques de Lleida, també genera tota una sèrie d’oportunitats laborals en sintonia amb l’entorn.

La realitat social també està obrint noves vacants al sector sociosanitari, però en aquest cas és perquè cada vegada es necessitaran més sanitaris i especialitzats en cures a causa de l’envelliment de la població. Per això, l’oferta d’FP ja inclou graus mitjans com el de Cures Auxiliars d’Infermeria o d’Atenció a Persones en Situacions de Dependència. També destaquen graus superiors d’Imatge pel Diagnòstic, Radioteràpia i Dosimetria i Integració Social.

Notícies relacionades

Un altre fenomen diagnosticat és la falta d’interès per oficis tradicionals, com passa en el sector agroalimentari, de vital importància a les comarques rurals, o el de la fusteria. Curiosament, els dos sectors poden ser clau per afrontar un dels grans reptes de futur que afronta la societat: el canvi climàtic. I, per tant, cicles formatius com ara Producció Agroecològica o Fusteria i Moble en l’àmbit de la construcció sostenible poden jugar un paper clau.

En aquesta mateixa línia, la sostenibilitat està generant el desenvolupament d’una indústria especialitzada que necessita treballadors específics i qualificats. Per això, l’oferta d’FP demostra de nou la seva capacitat de connectar les necessitats del mercat amb tota una sèrie de cicles formatius en el camp de les energies renovables, el vehicle elèctric o l’ecodisseny.

Sectors professionals emergents

Energies Renovables

Logística

Indústries culturals i creatives

Economia Circular - Ecodisseny

Agroalimentari

 Mobilitat sostenible i vehicle elèctric

Químic

Construcció sostenible

Sociosanitari

Gastronòmic