L'experiència

D’estudiar un grau d’FP a replantar coral a les Maldives

Idoia Bonilla va estudiar el grau superior d'Aqüicultura en el IEPAAC del Delta de l'Ebre, que li va obrir les portes a treballar en la conservació dels atol·lons de l'arxipèlag asiàtic

La Formació Professional dual combina la formació clàssica de l'alumnat en el centre educatiu amb més hores de pràctiques

Idoia Bonilla inspecciona els corals de latoló Vaavu, a les illes Maldives.

Idoia Bonilla inspecciona els corals de latoló Vaavu, a les illes Maldives. / Cedida

3
Es llegeix en minuts
E. P.

Cursar un cicle d’FP dual obre moltes portes, fins i tot del paradís. És el cas d’Idoia Bonilla, que va estudiar a l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC), en ple Delta de l’Ebre. Tot just un any després de graduar-se, treballa submergida a les aigües cristal·lines de l’illa de Maafushi, a les Maldives (Àsia).

Com a pas previ a la carrera de Ciències del Mar, va decidir estudiar el grau superior d’Aqüicultura, que inclou el conjunt de tècniques per a la criança d’espècies aquàtiques. "Em vaig enamorar del centre de seguida, perquè comptaven amb pràcticament tot el necessari per realizar qualsevol projecte relacionat amb el mar", explica .

Ella es va especialitzar en el cultiu i reintroducció del coral, àmbit a què va dedicar el Treball de Final de Grau Superior (TFG). "Primer vaig començar pel meu compte i després el vaig acabar a l’Aquàrium de Barcelona, on em van aportar els coneixements necessaris per continuar", recorda. I a partir d’aquí, la història s’accelera: va finalitzar el cicle formatiu el maig del 2024, va començar a la universitat al setembre i li va sorgir l’oportunitat d’anar-se’n a les illes Maldives al desembre.

"Els va interessar el meu projecte de final de cicle sobre les barreres de coral, i ara em dedico a analitzar-ne l’estat de conservació i a replantar espècies fetes malbé sobretot a l’atol Vaavu. També estudiem la delimitació d’àrees protegides, alhora que ens dediquem a la fotoidentificació d’espècies marines com rajades, dofins, taurons balena...", detalla. Una feina somiada que va començar amb un cicle d’FP.  

LA FP Dual, aprendre treballant

La Formació Professional dual es una modalitat en la qual l’alumnat combina la formació al centre educatiu amb l’activitat a l’empresa. És a dir, que permet als estudiants aplicar tot el que han après a l’aula en un entorn de treball real, enfortint el seu aprenentatge i recuperant al seu torn la figura tradicional de l’aprenent.

L’actualització de la normativa va establir dos règims diferents d’FP dual segons les hores de pràctica: la general i la intensiva. En el primer cas, implica una estada a l’empresa d’entre el 25% i el 35% de la durada de la formació, amb un mínim de 500 hores i un màxim de 700. En aquesta modalitat, no hi ha una relació contractual, però l’alumnat sí que serà donat d’alta a la Seguretat Social. L’FP dual intensiva, per la seva banda, incrementa les hores de pràctiques a l’empresa en una forquilla que se situa entre el 35% i el 50% del cicle formatiu, amb un mínim de 700 hores i un màxim de 1.000. L’alumne firma un contracte laboral de formació.

En tots dos casos, l’empresa acull l’aprenent i li assigna un lloc de treball adequat, acordant les activitats formatives a desenvolupar per completar la seva qualificació, així com el seu horari i calendari. El seguiment i la valoració de l’aprenent s’efectuen entre l’empresa i el centre.

Quant a la remuneració de l’alumne en la modalitat intensiva, després d’un període inicial d’adaptació, existeixen dos tipus de relació contractual: o bé contracte de treball de formació en alternança o una beca pactada entre empresa, centre formatiu i alumne.

Reforçar el vincle

Notícies relacionades

L’objectiu de l’FP dual és adequar la formació a les necessitats de les empreses, així com establir una vinculació més gran i corresponsabilitat entre els centres i el teixit empresarial. Així es busca no només millorar el procés d’aprenentatge de l’alumnat i facilitar-ne la inserció laboral, sinó que les companyies puguin comptar amb un talent adaptat als llocs de treball que necessiten cobrir. En aquest sentit, formen un planter de treballadors per afrontar el relleu generacional.

Per la seva banda, els centres d’FP milloren la seva relació amb el teixit empresarial del seu enton més pròxim, cosa que els permet intercanviar i transferir coneixements. Així mateix, poden accedir a tecnologia, recursos i instal·lacions empresarials, alhora que es converteixen en centres de referència dels sectors professionals del seu àmbit territorial.