EXAMEN QUE FIXA LA LOMCE

La nova prova de batxillerat serà similar a la selectivitat i sense preguntes test

L'avaluació començarà a aplicar-se l'any que ve

3
Es llegeix en minuts

La nova prova final de batxillerat prova final de batxillerat, que es començarà a aplicar a partir del curs 2016-17, en lloc de la selectivitat, tindrà un format similar a aquesta i no inclourà preguntes test com estava previst en un primer esborrany sobre aquesta avaluació, amb la qual també es podrà arribar a 14 punts.

Així ho han anunciat aquest dimecres el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i el president de la Conferència de Rectors de les Universitats (CRUE), Segundo Píriz, que el mes passat van acordar crear una comissió mixta per perfilar aquesta nova prova fixada a la LOMCE.

Méndez de Vigo ha explicat que s'han acordat les característiques de la nova prova i serà Educació qui determinarà el marc legal, disseny i contingut de la prova sobre assignatures troncals -cinc matèries-, dues d'opcionals i una d'específica, a elecció aquestes tres últimes dels estudiants. Les comunitats autònomes desenvoluparan els exàmens, preguntes o dates.

El 60% de la nota dels dos cursos de batxillerat se sumarà al 40% del resultat d'aquesta nova prova que fixa la LOMCE.

Píriz ha comentat que la CRUE està en la línia que les universitats no facin al seu torn una altra prova d'accés, com permet la LOMCE, encara que celebraran una assemblea el pròxim mes a Còrdova en què abordaran aquest tema.

UN "MARC HOMOGENI"

No obstant, Píriz ha reconegut que una de les coses que més "preocupaven" els rectors era no trencar el "districte únic universitari" (que valguin les mateixes notes per a totes les universitats) i "afavorir tots els estudiants" perquè creu que "no tenia sentit" que un alumne hagués de fer exàmens en diferents universitats per després elegir en quina entrar.

Això comportaria una "certa segregació" perquè no tots els estudiants poden desplaçar-se a diversos llocs per fer diverses proves, segons Píriz. 

El ministre ha anunciat al seu torn que pròximament convocarà una conferència sectorial per tractar aquest tema amb les autonomies (l'acord serà la base d'un reial decret que regularà la prova a partir de l'any que ve).

Méndez de Vigo ha parlat de "seguretat i marc homogeni" pel que fa a aquesta prova que hauran de realitzar el pròxim curs els prop de 400.000 alumnes que acabin segon de batxillerat.

La LOMCE fixa que la prova del curs 2016-17 valdrà per accedir a la universitat però no tindrà efectes per aconseguir el títol de batxiller, com sí que passava en els cursos següents.

"Les universitats volem simplificar al màxim, posar-ho fàcil a l'alumne" perquè "ja han viscut temps d'incertesa", ha comentat, per la seva part, Ángela Barrios, secretària executiva de CRUE Assumptes Estudiantils i vicerectora d'Estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid.

Barrios ha comentat a la premsa que amb l'acord anunciat aquest dimecres "s'ha intentat encaixar la PAU (Prova d'Accés a la Universitat o Selectivitat) dintre de la legalitat".

DOS ANYS DE DEBAT

A més, ha explicat que Educació i CRUE fa més de dos anys que tracten aquest tema i que, com que els rectors van demanar una demora de la nova prova final de batxillerat, que se'ls va denegar perquè venia establert a la LOMCE, que és una llei orgànica, s'ha avançat més en l'acord.

També Barrios ha comentat que el Ministeri vol recopilar dades per veure si hi ha "variables sociodemogràfiques" que influeixen a l'hora de fer la prova però que és un tema que no està tancat.

Notícies relacionades

Per una altra part, les noves proves seran aplicades per professors del sistema públic espanyol i els equips directius i el professorat dels centres participaran en la seva realització, ha afegit Educació en una nota.

El reial decret de la nova prova també regularà l'accés des de la FP i resoldrà situacions transitòries per als estudiants de l'actual sistema.