Estudi demoscòpic
El 76% dels espanyols asseguren que la fusió BBVA-Sabadell no els afecta
Una anàlisi de mercat de la consultora Kantar, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, indica que hi ha més partidaris que detractors de l’opa
El 41% veu «molt bé o bé» la unió, davant el 12% que la considera «malament o molt malament»

"En cas de tirar endavant l’oferta que el BBVA ha fet als accionistes del Sabadell, ¿com creu que l’influirà aquesta fusió a vostè personalment?, ¿fins a quin punt afectaria en el seu dia a dia?". Són dues de les preguntes amb què l’empresa d’investigació de mercats Kantar mesura la percepció de l’opinió pública sobre l’oferta pública de compra (opa) del BBVA sobre el Banc Sabadell des de juny del 2024. Les dades de les quatre últimes setmanes, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, indiquen que el 76% dels espanyols diuen que la fusió bancària els afectaria "poc" o "res".
En el cas concret de Catalunya, el 73% dels enquestats veuen escassa rellevància personal en aquesta operació, mentre que el 27% dels sondejats responen que els afectaria "bastant" o "molt". Uns percentatges que des que es van començar a mesurar el 2024, "s’han mantingut molt estables, al voltant del 75% i del 80%".
A més, segons una altra de les variables que mesura Kantar, la seva opinió sobre la fusió és, en general, més positiva que negativa. Concretament, des del 7 d’abril fins al 4 de maig del 2025, el 41% dels enquestats al conjunt d’Espanya van respondre que la unió de les dues entitats els sembla "molt bé o bé", davant el 12% que la va considerar "malament o molt malament". El 30% hi és indiferent i el 17% manifesta que no té prou informació.
La mateixa tendència
De nou, analitzat sols a Catalunya, els percentatges s’alteren lleugerament però segueixen la mateixa tendència: a la pregunta "¿què li sembla aquesta possible fusió?", el 33% respon "molt bé o bé"; el 25%, "malament o molt malament"; el 28% s’hi mostra indiferent, i el 14% indica que no té informació.
L’estudi, que es va iniciar el juny del 2024, un mes després que el BBVA llancés l’opa sobre el Sabadell, després de diversos intents fallits de fusió, segueix en marxa actualment. Es duen a terme 150 entrevistes al conjunt d’Espanya i 150 específicament a Catalunya sobre mostres representatives de ciutadans d’entre 25 i 85 anys, que inclouen clients, accionistes i treballadors.
Al marge del seguiment de Kantar, des del dimarts 6 de maig, i durant set dies hàbils, qualsevol ciutadà podrà plantejar la seva posició davant el Govern central respecte a l’opa hostil llançada pel BBVA sobre el Sabadell. Després de rebre 27 autoritzacions d’organismes reguladors internacionals per completar la transacció –l’últim, de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)-, l’opa del BBVA ha de rebre llum verda del Consell de Ministres abans de l’aprovació del fullet per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que permetria obrir el termini d’acceptació de l’oferta, on ja serien els accionistes de Sabadell els que decidirien.
Abans de pronunciar-se, el Ministeri d’Economia, en un mecanisme inèdit en una operació com aquesta, ha posat en marxa una consulta pública disponible per a "ciutadans, organitzacions, associacions i agents econòmics que puguin veure’s afectats per l’operació". Fins ara, aquests processos de participació ciutadana eren reservats a l’elaboració de normes legals.
La primera pregunta del formulari del Govern central és: "¿Considera que hi ha criteris d’interès general diferents de la defensa de la competència que poden veure’s afectats per l’operació BBVA/Banc Sabadell?". En cas de contestar afirmativament, el qüestionari inquireix sobre "quins són els criteris d’interès general diferents de la defensa de la competència" que poden veure’s afectats. A continuació es pregunta "en quina mesura considera que aquests criteris d’interès general poden veure’s afectats", demana que es "valori" l’esmentat impacte i es proporciona una adreça electrònica per poder remetre "informació addicional".
El procés no està restringit a uns agents econòmics específics, com sí que ho van estar els tests de mercat que va fer la CNMC per emetre el seu dictamen. Després de tancar-se la consulta, Economia tindrà set dies hàbils més, fins al 27 de maig, per elevar el dictamen al Consell de Ministres, que, al seu torn, tindrà amb un mes addicional per decidir.
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- HÀBITS DE CONSUM METROPOLITANS El cistell de consum a l’àrea de BCN ascendeix a 420 euros al mes per llar
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Impost polèmic El sector arremet per la inseguretat jurídica que s’està creant a Catalunya amb la taxa turística
- Previsió del Meteocat Catalunya activa desenes d’avisos grocs per intensitat de pluges per a les pròximes 48 hores
- Mesures de suport El Govern central i ERC pacten que les possibles ajudes directes pels aranzels obliguin a mantenir l’ocupació en les empreses
- Educació Consulta el número de desempat de les preinscripcions 2025 als col·legis i instituts de Catalunya
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?