Balanç de l’INE
La variació dels preus industrials encadena 17 mesos en negatiu
La caiguda de l’oli va contribuir al descens de l’1,4% de l’indicador al juliol
Olis i greixos van registrar al juliol una disminució intermensual de l’1,7%

Els preus industrials a Espanya van caure un 1,4% al juliol en relació amb el mateix mes del 2023, de manera que ja encadenen 17 mesos seguits de retrocessos, segons va informar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Després d’haver tocat sostre el març del 2022 (amb la invasió russa d’Ucraïna), quan els preus industrials van marcar una inflació del 47%, l’índex de preus industrials (IPRI) va emprendre un decidit camí de correcció fins al punt de caure en terreny negatiu (deflació) el març del 2023, on encara segueix, tot i que ja dona senyals d’esgotament.
La caiguda dels costos energètics en aquests 17 mesos és la principal raó que explica el signe negatiu dels preus industrials des del març del 2023. En els últims mesos, però, l’abaratiment del sector d’olis i greixos d’origen vegetal i animal també hi ha aportat el seu gra de sorra. L’índex de preus industrials mesura la variació dels imports de venda dels productes a sortida de fàbrica; és a dir, no inclouen despeses de transport ni de comercialització. Habitualment, les oscil·lacions que experimenta l’IPRI no es veuen reflectides de manera immediata en el preu que paga el consumidor final, sinó que se solen repercutir amb uns mesos de demora: primer abaixen els preus de l’oli a l’industrial i després al consumidor, per esmentar un exemple. L’IPRI recull els preus dels grans sectors industrials, tret de la construcció, de manera que inclou des de la producció i distribució de combustibles gasosos i la fabricació d’estructures metàl·liques fins al premsatge i a l’envasament d’olis, per exemple.
Més contribució
Aquest sector, el dels olis i greixos d’origen vegetal i animal, va ser un dels que van contribuir més al descens de l’IPRI de juliol, a l’experimentar una baixada mensual del 3,5%, que ha permès deixar en el 7,6% la variació respecte al mateix mes de l’any passat (menys de la meitat que la inflació del 17,9% que havia llançat aquest grup al juny).
En particular, el preu industrial de l’oli d’oliva –un producte que ha pressionat molt el cistell de consum en els últims mesos– va resultar al juliol un 4,2% més barat que al juny. I, tot i que l’oli d’oliva continua sent més car que el mateix mes de l’any passat, la seva taxa d’inflació ja cedeix fins al 14,9% –lluny del 89% que s’anotava el setembre del 2023- i apuntala l’expectativa de futurs descensos en el preu amb què haurà d’arribar als supermercats, per als consumidors domèstics.
Notícies relacionadesEs pot assenyalar que olis i greixos, que estan integrats en la categoria de béns de consum no durador, van registrar al juliol una disminució intermensual de l’1,7%, malgrat que fins aquell moment portaven dos mesos de pujades d’un mes al següent (del 2,3% al maig i de l’1,6% al juny). En global, l’IPRI dels béns de consum no durador –essencialment el processament i fabricació d’aliments– va ser al juliol del 2,7%, cosa que assenyala que es va situar 0,8 punts per sota de la taxa del mes anterior.
Amb tot, la deflació dels preus industrials comença a mostrar alguns signes d’esgotament. Si la reducció de l’IPRI al juliol no va ser tan acusada com en mesos anteriors va ser, en bona mesura, per l’evolució dels preus de l’energia, que continuen caient, però no tant com abans: van elevar la taxa interanual més de cinc punts, fins al 6,6%, per l’encariment de la producció, transport i distribució d’energia elèctrica i, en menor mesura, per la producció de gas.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic