Moviment a la banca

El Sabadell rebutja l’oferta de fusió del BBVA i aposta per continuar en solitari

El consell del banc d’origen català respon que la proposta «infravalora significativament» el seu projecte 

L’entitat rival no aclareix si farà una opa hostil en les mateixes condicions o les millorarà

L’entitat basca va valorar el grup català en 12.284 milions davant una cotització en borsa de 9.623 milions

El Sabadell rebutja l’oferta de fusió del BBVA i aposta per continuar en solitari

Pablo Allendesalazar

5
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El consell d’administració del Sabadell va rebutjar ahir taxativament l’oferta de fusió per absorció "no sol·licitada, indicativa i condicionada" que li va presentar BBVA perquè entén que "infravalora significativament" el seu projecte i les seves perspectives de creixement. Després d’haver tardat gairebé una setmana malgrat les presses que li va posar el seu competidor, el màxim òrgan de govern de l’entitat d’origen català va optar per l’opció més forta: ni acceptar l’oferta (entén que pot generar més valor per als seus accionistes en solitari) ni obrir-se a negociar per millorar-la. La incògnita ara és si BBVA farà una opa hostil en les condicions ja proposades (una opció amb pocs precedents en el sector bancari i amb encara menys casos exitosos), la millorarà unilateralment per mirar de convèncer el Sabadell o desistirà. El banc no ha donat pistes. "Lamentem que el consell de Banc Sabadell hagi rebutjat una oferta tan atractiva", es van limitar a apuntar fonts del grup.

Com va avançar aquest diari, el Sabadell s’inclinava des de la setmana passada per plantar cara a BBVA. "El consell confia plenament en l’estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els seus objectius financers, i és de l’opinió que l’estratègia de Banc Sabadell com a entitat independent generarà un valor més elevat per als seus accionistes. Així mateix, la caiguda significativa i la volatilitat del preu de l’acció de BBVA en els últims dies genera una incertesa addicional sobre el valor de la proposta", va sentenciar l’entitat en un comunicat contundent.

Compromís amb els accionistes

Per convèncer els seus propis accionistes, els va reiterar també el seu compromís de repartir-los de manera recurrent l’excés de capital per sobre del 13%, que segons els seus càlculs ascendirà a uns 2.400 milions aquest any i el pròxim sumant-hi els dividends.

BBVA es va veure obligat, dimarts passat per una filtració, a presentar una oferta de fusió al Sabadell i a anunciar-ho públicament gairebé al mateix temps. Menys de 24 hores després i malgrat no estar obligat a fer-ho, en va revelar els detalls. El segon banc espanyol, així, va proposar al quart del país un intercanvi d’accions que suposa valorar el Sabadell en un 30% més que la seva cotització borsària de dilluns passat i donar als seus accionistes el 16% de la nova entitat resultant (malgrat aportar el 22,7% dels actius). També es va obrir a concedir una vicepresidència a un conseller del seu competidor (previsiblement pensada per al seu president, Josep Oliu), entre altres detalls.

Les accions del grup presidit per Carlos Torres Vila van ser percebudes com a agressives per part de la cúpula del Sabadell, que entén que BBVA va voler pressionar els seus accionistes revelant els detalls de l’oferta. El seu consell va fer una reunió dimarts passat per prendre nota de la proposta del seu rival, però es va donar un temps per pronunciar-se fins a temptejar els seus principals propietaris i comptar amb els informes dels assessors que va contractar la setmana passada: Goldman Sachs i Morgan Stanley (financer) i Uría i Menéndez (legal).

Des que es va anunciar l’oferta, les accions del Sabadell han pujat un 8,8%, fins als 1,89 euros (xifres que impliquen un valor borsari de 10.282 milions), mentre que les de BBVA han caigut un 9,7%, fins als 9,84 euros (57.445milions). Això prova que la primera valoració del mercat és que l’operació seria d’entrada més favorable per als accionistes del Sabadell, si bé amb dubtes sobre si tiraria endavant (els títols són lluny de la prima del 30% proposada). En sentit contrari, la caiguda del BBVA indica que els inversors no veuen clar l’avantatge a curt termini per als seus propietaris (que veurien com es redueix l’excés de capital del banc amb el qual els remunera i s’enfrontarien als habituals riscos d’execució que en aquest tipus d’operacions amenacen de dificultar la consecució dels beneficis previstos).

La proposta de BBVA suposa valorar les accions del Sabadell en 2,2581 euros, davant els 1,737 euros en els quals cotitzaven dilluns passat i al preu objectiu d’uns 1,85 euros que li atorga el consens dels analistes, segons S&P Global. El grup basc va valorar el català en uns 12.284 milions d’euros, davant una cotització borsària de 9.623 milions que tenia abans que s’anunciés l’oferta. Caldrà veure si BBVA estarà disposat a millorar la seva proposta o farà una opa hostil. Tal com la va plantejar, l’operació ja li hauria costat molt més que quan el 2020 es van trencar les negociacions, segons algunes fonts per una xifra pròxima a 200 milions.

Cotització a l’alça

Notícies relacionades

Llavors el Sabadell passava un mal moment: valia uns 1.700 milions en borsa abans que s’anunciessin els contactes i aspirava a ser valorat en poc menys de 2.500 milions, cosa que BBVA no va acceptar. Des d’aleshores, el valor borsari del Sabadell s’ha disparat gràcies al canvi en el model de governança (Oliu va deixar de ser executiu i el conseller delegat, Jaume Guardiola, va ser substituït per César González Bueno), la reestructuració del negoci i el vent favorable de la pujada dels tipus d’interès. Fins dilluns passat, la seva cotització havia pujat un 452% i la del seu competidor també havia millorat, però menys (un 200%, als 63.633 milions), fet que també li encareix l’operació, i encara més amb l’evolució posterior dels títols de les dues entitats.

BBVA, de fet, es va esforçar la setmana passada per convèncer els seus accionistes que l’absorció del Sabadell és bona per a ells. Així, va assegurar que el benefici per acció augmentaria des del primer any després de la fusió fins a arribar a una millora del 3,5% quan s’arribi a les sinergies previstes. Va estimar que aconseguiria una reducció de despeses operatives d’uns 850 milions a l’any (s’aconsegueixen mitjançant el tancament d’oficines i la reducció de plantilla). Per a això, hauria d’invertir 1.450 milions i el seu capital es reduiria en 0,3 punts percentuals. El preu ofert és molt pròxim al valor comptable del Sabadell (2,27 euros per acció, 12.349 milions en total), de manera que el fons de comerç negatiu per finançar aquestes retallades seria molt petit.