Els hotels passen a ser l’actiu immobiliari favorit dels inversors

L’auge del comerç electrònic i el teletreball eliminen del mercat l’interès per adquirir oficines i actius comercials

Els hotels passen a ser l’actiu immobiliari favorit dels inversors

Gabriel Santamarina

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Santamarina

El sector hoteler, des del segment de la inversió, va tancar el 2023 el seu segon millor any de la sèrie històrica, amb un volum d’inversió de 4.100 milions d’euros, només per darrere del 2018, quan es van arribar als 5.000 milions, segons la consultora CBRE. Aquesta xifra suposa entre el 40% i el 45% de tot el que s’ha invertit en el sector immobiliari durant l’any passat.

El 2023 va ser un any complicat per a la inversió immobiliària per la pujada dels tipus d’interès i l’ajust en el valor dels actius. Tot i que les xifres no són definitives, la suma dels desemborsaments realitzats pels inversors es va situar durant l’últim exercici al voltant dels 9.000 milions d’euros, gairebé la meitat que l’any anterior. No obstant, aquesta situació s’ha notat poc (o gens) en el sector hoteler, que s’ha convertit en El Dorado dels fons internacionals. "El 2023 ha sigut un any històric per a la inversió hotelera. S’ha convertit en el primer tipus d’actiu al nostre país, que pot convertir-se en el principal destí d’inversió hotelera d’Europa, per davant fins i tot del Regne Unit, França o Alemanya", resumeix Laura Hernando, directora d’Hotels a la consultora Colliers.

Actiu clau

L’alt volum d’inversió el van produir unes quantes operacions protagonitzades per fons institucionals. La principal va ser l’adquisició, per part del fons sobirà de Singapur GIC, del 35% d’HIP, el propietari més gran d’hotels d’Espanya i amb actius també a Portugal i Itàlia. Només aquesta transacció va suposar gairebé un terç del total registrat en tot l’any. Un altre fons sobirà, en aquest cas el d’Abu Dhabi ADIA, va tancar dues importants compres: va pagar 600 milions d’euros per 17 hotels repartits per tot Espanya, i al voltant de 250 milions més pel 51% de Proyecto Calviá Beach, un complex hoteler a Mallorca.

"Els inversors institucionals i els fons sobirans han representat al voltant del 50% de tot el volumen d’inversió, i han rellevat els fons de capital privat, que únicament copen l’11%", assenyala Enrique Losantos, conseller delegat de JLL. Laura Hernando n’explica el motiu, més enllà que són capitals als quals no afecta en excés la pujada dels costos de finançament: "El bon acompliment dels hotels i les previsions positives del comportament en la demanda turística a curt i mitjà termini continuaran, sens dubte, atraient liquiditat en el sector el 2024. A més, la pandèmia ha reforçat la percepció dels hotels de vacances com un actiu clau per als inversors i operadors".

Notícies relacionades

En la situació contrària als hotels estan una altra tipologia d’actius, que tradicionalment han sigut el gran focus dels inversors immobiliaris, les oficines i els actius comercials, en especial els centres. L’auge del comerç electrònic i el teletreball ha eliminat del mercat el desig per adquirir aquests immobles.

El 2023, la inversió en oficines va rondar els mil milions d’euros, gairebé la meitat que l’any anterior, en línia amb el que ha passat a tot el mercat. L’inversor institucional i els fons de capital privat han desaparegut pràcticament d’un mercat en el qual els grans protagonistes han sigut els inversors privats.

Temes:

Portugal Focus