Operacions
La multinacional d’energia eòlica Windar busca nous vents
El fons britànic Bridgepoint adquireix la majoria de control de la firma asturiana en plena expansió del seu negoci

La gestora britànica de fons d’inversió Bridgepoint, present a Espanya des del 1992, es convertirà en l’accionista hegemònic de la multinacional asturiana Windar Renovables, que, amb seu a Avilés i factories a quatre països, és l’únic fabricant de tota la gamma i modalitats de torres i estructures de sustentació tant per a parcs eòlics terrestres com marins.
L’entrada del capital de risc es produeix en plena expansió del negoci i de la mateixa companyia. Però el desencadenant de l’operació va ser la decisió de Siemens Gamesa, soci minoritari de Windar, de desprendre’s del 32% que tenia a la companyia asturiana des de la seva fundació a causa de les pèrdues que acumula el grup hispanoalemany d’origen basc.
L’acord amb Bridgepoint permet la desinversió de Siemens Gamesa i de gran part de la família avilesina Alonso Villarón, que fins ara en controlava el 68% restant; garanteix el suport financer a la companyia per part del nou soci en un moment crucial d’expansió del negoci, amb nous projectes fabrils a Polònia i Avilès, i comporta una gran oportunitat d’inversió per al fons britànic en la mesura que Windar té una posició rellevant en el sector eòlic com a gran fabricant de torres i en particular d’estructures eòliques marines, que viuen una etapa de puixança creixent i per a la qual s’entreveu una expansió pletòrica, impulsada pels ambiciosos plans de descarbonització energètica en nombrosos països.
Altres grups de capital de risc, com The Carlyle, Rhône Capital i Investindustrial, també van licitar per aconseguir el domini de Windar. El pacte assolit inclou el compromís de Siemens Gamesa de continuar sent un client a llarg termini de Windar (cosa que garanteix a l’empresa avilesina una rellevant cartera de comandes), així com la permanència com a accionista minoritari, president i conseller delegat d’Orlando Alonso Villarón, un dels quatre membres de la segona generació de la dinastia fundadora i que ha sigut l’ànima de la societat des de la seva creació.
Considerar la sortida a borsa
L’opció d’aliar-se amb el capital de risc es va plantejar després que Windar hagués considerat en dues ocasions des del 2020 la seva sortida a borsa per finançar la seva expansió en un moment de gran oportunitat global per a la seva activitat i per donar una opció de sortida al soci hispanoalemany.
Windar va néixer com a fabricant de torres eòliques terrestres el 2007 com una diversificació dels diversos negocis de la família avilesina, que prèviament, i per finançar el nou projecte, va desinvertir en un dels seus grups empresarials (la companyia de serveis Daorje, present en els sectors industrial i mediambiental) i va assolir una aliança amb la llavors companyia espanyola Gamesa.
La caiguda de la inversió eòlica a Espanya a causa de la crisi financera internacional del 2008 va fer que el grup aguditzés la seva projecció exportadora i es plantegés una estratègia d’internacionalització de la producció. El 2011 va començar a fabricar a l’Índia, el 2013 al Brasil, el 2016 a Mèxic i el 2018 a Rússia, i s’hi va sumar la creació d’una societat filial el 2015 als EUA, i així es va atendre una demanda global creixent; al mateix temps, a Espanya, va ampliar des d’aleshores les seves implantacions fabrils fins a les sis actuals, de les quals quatre –a més de la seu central– són a Astúries i les altres dues a Jaén (adquirida a l’antiga Santana) i Fene (Ferrol), aquesta mitjançant un projecte conjunt des del 2015 amb el grup naval de titularitat estatal Navantia.
En conjunt, Windar, que té inoperativa la factoria russa i en procés de venda al seu soci local per les sancions internacionals a Vladímir Putin, dona feina a més de 1.500 empleats. El 2021 va facturar 210 milions d’euros, va tenir un benefici en aquest exercici (l’últim del qual es disposen dades) de 10 milions d’euros i acumula una experiència de més d’11.900 torres de gran tonatge i per sobre de 400 estructures marines de grans proporcions que han sortit dels seus tallers, entre monopiles, ‘jackets’, peces de transició i subestructures flotants, tant semisubmergibles com ‘spars’.
Entre altres clients, Windar Renovables és un gran proveïdor d’Iberdrola com a subministrador de subestructures per als seus grans parcs eòlics, com és el cas del macrocomplex marí East Anglia Hub, al mar del Nord.
Bridgepoint entrarà en el capital de Windar a través del seu fons d’inversió Bridgepoint Europe VII quan rebi les autoritzacions dels organismes reguladors de la competència, cosa que es preveu que passi abans de finals d’aquest mateix any. Héctor Pérez, soci de Bridgepoint a Europa i el seu màxim representant a Espanya, va dir que aquest vehicle inversor es compromet a «recolzar la companyia en la seva següent fase d’expansió».
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers