Eleccions 23J

Yolanda Díaz proposa fer permanent l’impost a les grans fortunes

2
Es llegeix en minuts

Yolanda Díaz proposa un impost a les grans fortunes de caràcter permanent i revela una de les primeres propostes econòmiques que portarà el programa electoral de Sumar, que ha fitxat com a economista de referència Carlos Martín Urriza, cap econòmic de CCOO.

La líder de Sumar ha presentat aquesta mesura «davant l’absència de projecte del senyor Núñez Feijóo», i la «baixada generalitzada d’impostos» com a «única proposta». Díaz ha defensat una «reforma estructural de la fiscalitat», i ha advertit que «hi ha injustícia fiscal». «Avui una perruqueria tributa al 17,5% i una gran corporació ho fa al 3,8%», ha començat. «Com diu la nostra Constitució, qui més té més ha de contribuir al nostre país. I ha de fer-se amb diàleg», ha assenyalat.

«En aquest sentit, creiem que cal implementar l’impost a les grans fortunes, no amb caràcter conjuntural, sinó de manera permanent, amb un debat serè, però permanent». A més, la dirigent ha proposat la reforma de l’impost de societats i augmentar la progressivitat en l’impost de les persones físiques, perquè «el 85% de la recaptació ve de les rendes salarials i això no és just en termes democràtics». A més, ha demanat «innovar en fórmules alternatives de fiscalitat com la transició digital, la transició verda i la fiscalitat feminista».

Les quatre reformes

En un discurs durant l’esmorzar de Cinco Días, Díaz ha compartit quatre grans propostes. La primera passa pel «control i la vigilància dels marges empresarials a través de dues eines, l’observatori i un gran acord de país per negociar el control dels marges». La segona seria la «reforma de la productivitat per eliminar el diferencial que ens fa més pobres i un consell de la productivitat». La tercera seria una reforma empresarial, «pendent a Espanya», i l’última, en la qual entraria el nou impost permanent als rics, consisteix en una «reforma dels ingressos públics al nostre país».

La vicepresidenta segona també ha volgut transmetre un missatge al bipartidisme. «Aquests dies veiem com el PP i el PSOE s’estan tirant els trastos pel cap per l’economia, i dic economia entre cometes, perquè crec que no va d’economia», ha començat. «Això no va de ningú o de Nadia [Calviño], va d’explicar a la gent com es controlarà la inflació i com els anirà millor a les empreses i a les famílies», ha continuat, amb referència a l’eslògan impulsat pel PSOE. 

Notícies relacionades

A més de les quatre principals reformes, Díaz també ha compartit altres propostes, com una reforma per limitar la temporalitat a les administracions públiques, on hi ha «una taxa inacceptable de temporalitat» que supera el 31%.

A més, Díaz s’ha referit a la situació de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), un organisme que depèn del Ministeri d’Hisenda, una cosa que li sembla «rara» i «estranya». «Crec que aquest organisme ha de ser modernitzat, igual que han de ser modernitzades les grans quinze empreses que pertanyen a aquest ens, com l’Agència Efe, Navantia i Correus». «Aquesta vella SEPI del vell segle XX crec que ha de ser reformulada», ha conclòs.