Finançament de la vivenda

CALCULADORA | ¿Com queda la hipoteca amb la pujada que està registrant l’euríbor al maig?

  • La concessió d’hipoteques es continua alentint amb les d’interès fix a la baixa

  • CALCULADORA | ¿Com et queda la hipoteca després de la pujada de l’euríbor a l’abril?

CALCULADORA | ¿Com queda la hipoteca amb la pujada que està registrant l’euríbor al maig?
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’euríbor, la principal referència per a les hipoteques a tipus variable, que són les que guanyen terreny en el mercat en l’actualitat, segueix enfocat cap al 4%. Fa més de 10 sessions seguides que està a l’alça, cosa que significa que els mercats interpreten que encara queden algunes pujades del preu legal dels diners. Les autoritats monetàries admeten que les pujades estan acostant-se al seu final, però això no significa que tornin de forma immediata les baixades.

Tot i que el mes no ha acabat, i queden tres jornades laborals, tot sembla indicar que l’interès mitjà del mes serà superior al d’abril, que va ser del 3,757%. Aquest divendres ha tancat en el 3,955%, amb la qual cosa la mitjana mensual, a falta de tres dies laborals per al tancament del mes, se situa en el 3,846%.

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’euríbor?

Però més que els percentatges, el que més interessa als hipotecats amb préstecs a interès variable és en quina mesura els afecten les pujades, que estan relacionades amb l’alça del preu del diner per part del Banc Central europeu (BCE).

Fa un any, una hipoteca mitjana (142.663 i 24 anys, amb dades de l’INE) i amb un diferencial de l’1% pagava una quota de 576,06 euros. Si es tanqués ja el mes, el mateix préstec pagaria ara una quota de 838,93 euros, és a dir, 262,87 euros més al mes o 3.154,44 euros a l’any de més.

En tot just 10 mesos, el preu legal dels diners ha passat del 0% al 3,75%, una escalada en quantitat i rapidesa sense precedents en la història de l’euro. Això s’ha traslladat a l’euríbor, l’interès al qual els bancs es presten entre si i, a 12 mesos, la principal referència de les hipoteques d’interès variable.

Notícies relacionades

L’abril de l’any passat, l’euríbor va sortir del territori negatiu en el qual es va mantenir instal·lat des del 2016. El mercat hipotecari es va reconfigurar amb un enlairament sense precedents de les de tipus fix en detriment de les d’interès variable. L’oferta comercial de les primeres per part dels bancs supera el 3% i, en alguns casos, fins i tot el 4% o el 5%, uns interessos massa elevats per comprometre’s per a 20 o 30 anys.

Però des del sostre que es va assolir el juliol de l’any passat, la demanda ha tornat a decantar-se per les d’interès variable, tot i que les que guanyen més adeptes són les mixtes, en les quals durant els primers cinc o 10 anys, el període en què la càrrega financera és més gran, la quota és estable.