Finançament per a vivenda

L’euríbor tanca març al tipus més alt des de novembre del 2008

La principal referència per a les hipoteques variables se situa en una mitjana del 3,647%, el nivell més alt des de novembre del 2008

L’euríbor tanca març al tipus més alt des de novembre del 2008
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’euríbor a un any, la principal referència per a les hipoteques a tipus variable ha tancat març en una mitjana del 3,647%, per sobre de febrer (3,534%) i en el nivell més elevat des de novembre del 2008, segons les dades provisionals que haurà de ratificar dilluns que ve el Banc d’Espanya. L’últim dia del mes, aquest indicador, que és també l’interès a què els bancs es presten diners entre si, s’ha situat en el 3,622%. Aquesta evolució tornarà a encarir les quotes dels que tenen una hipoteca variable, però també les dels que aspiren a obtenir-ne una per comprar una vivenda.

Al llarg d’aquest mes, aquest indicador ha anat batzegant, especialment després de la caiguda dels bancs Silicon Valley Bank (SBV) i Signature Bank als EUA, el salvament de Credit Suisse, adquirit pel seu competidor UBS, i l’atac borsari a Deutsche Bank de fa una setmana.

Els moviments de l’euríbor, que gairebé va arribar a tocar el 4%, es van produir en funció de si els mercats interpretaven que el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal dels EUA continuarien amb les pujades de tipus d’interès per combatre la inflació o si agafarien un respir com a conseqüència de les turbulències vivendes a les borses relacionades amb la situació de la banca. En els dos casos, tant en del BCE com en el de la Fed, es va mantenir l’estratègia prevista tot i que sorgeixen dubtes sobre el futur.

Amb aquesta evolució, l’índex de referència de les hipoteques a tipus variable manté l’escalada iniciada des d’abril de l’any passat. La principal conseqüència d’aquest avanç és que, els que revisin la hipoteca a l’abril pagaran entre 189,77 i 569,33 euros més al mes (entre 2.277,24 i 6.831,96 euros més a l’any), cosa que suposa una pujada en la seva quota del 50,88%, segons càlculs de Kelisto.es. Aquesta evolució també afectarà els que ara busquin contractar una hipoteca per comprar una vivenda.

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’Euríbor?

Per fer-se una idea de l’impacte de les variacions n’hi ha prou amb mirar 12 mesos enrere, és a dir, el març del 2022. Una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un diferencial de l’euríbor de l’1% pagava una quota mensual de 540,14 euros. El mateix préstec amb la mitjana provisional de març quedarà ara en 865,08 euros, és a dir, 324,94 euros més o 3.899,28 euros més a l’any.

Notícies relacionades

Segons les dades del Govern central corresponents a novembre passat amb motiu de l’aprovació de noves ajudes per als hipotecats, hi ha 3,7 milions d’hipoteques variables a Espanya. D’aquesta xifra, més d’un milió (27% del total) es podrien beneficiar de les ajudes a les hipoteques, a les quals només es pot accedir si es compleixen certs criteris relatius als ingressos i a l’increment en la quota hipotecària que s’hagi experimentat per la pujada de l’euríbor.

L’evolució d’aquest indicador va transformar el mercat. Fins a l’estiu passat van anar en ascens les hipoteques a tipus fix, que segueixen sent entorn de dues de cada tres de les noves. En tot cas, en la situació actual, a més de la tornada a certa recuperació de les de tipus variable, que milloren els seus tipus respecte a les fixes, guanyen terreny les mixtes, que ofereixen un tipus fix els primers 10 anys i després aquest canvia semestral o anualment.