Conferència a BCN

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, reclama mesures quirúrgiques a Rodalies fins que arribi el traspàs

Mentre es mantenen les negociacions amb l’Estat, el titular de la Generalitat vol que es millorin les freqüències a Lleida o a l’R8

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, reclama mesures quirúrgiques a Rodalies fins que arribi el traspàs

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

A l’espera que les negociacions entre el Govern i l’Estat fructifiquin quant al traspàs de Rodalies , el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha apostat aquest dijous per aplicar mesures quirúrgiques en el servei ferroviari per millorar-lo. En una conferència al Cercle d’Infaestructures de Barcelona, el responsable de la Generalitat n’ha posat d’exemple l’ampliació de les freqüències a Lleida o a l’R8.

Les converses entre Territori i el Ministeri de Transports a propòsit del traspàs continuen, tot i que els recents canvis al departament que dirigeix Raquel Sánchez no hi han ajudat. Fernàndez ha insistit en la idea de crear un «sistema integral ferroviari», amb el qual es gestionin «tots els trens i totes les vies» de Catalunya. No obstant, el conseller ha demanat que, fins que arribi aquest moment, es portin a terme millores en les línies i ha apostat per posar més trens a la línia de Lleida, una opció per a la qual la Generalitat ofereix fins a dos milions d’euros a Renfe però que de moment no ha quallat.

El desentès de Renfe

A la primera fila de la sala del World Trade Center hi havia la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, que mirava i escrivia des del seu mòbil mentre el conseller insistia en la idea. Fernàndez ha citat també els trajectes de l’R8 del Vallès i el Baix Llobregat com a via de millora fins que no es completi l’eterna negociació i el traspàs efectiu.

Notícies relacionades

Fent gala del seu pragmatisme, no obstant, el conseller ha advertit als presents que «l’endemà» del traspàs no passarà res: «Nosaltres ens plantegem ser part de la solució. L’endemà que la Generalitat tingui capacitat de decidir continuarà passant el mateix. Però estem disposats a assumir el desgast, les crítiques, si tenim un horitzó de solucions. No m’aporten res les excuses i als ciutadans tampoc», ha advertit.

De Rodalies sí que n’ha volgut parlar, sense controvèrsia verbal, malgrat ser un acord «extrapressupostari», com Fernàndez qualifica els pactes amb els socialistes al Parlament, tot i que va esquivar la incòmoda Ronda del Vallès o quart cinturó: «Es tracta de compromisos extrapressupostaris. Coneixeu la literalitat de l’acord i quan hi hagi novetats les podrem compartir», va dir el titular de Territori.