Salut

Pfizer adquireix la companyia oncològica Seagen per 40.000 milions d’euros

L’oncologia és el principal motor de creixement en la medicina mundial

Pfizer adquireix la companyia oncològica Seagen per 40.000 milions d’euros
4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Pfizer ha anunciat aquest dilluns l’adquisició de Seagen, una empresa biotecnològica que investiga medicaments oncològics, per un total de 43.000 milions de dòlars (uns 40.000 milions d’euros).

“Pfizer està desplegant els seus recursos financers per avançar en la batalla contra el càncer, una de les principals causes de mort arreu del món amb un impacte significatiu en la salut pública. Junts, Pfizer i Seagen pretenen accelerar la pròxima generació d’avenços contra el càncer i aportar noves solucions als pacients combinant el poder de la tecnologia de conjugats anticòs-fàrmac (ADC) de Seagen amb l’escala i la força de les capacitats i l’experiència de Pfizer. L’oncologia continua sent el principal motor de creixement en la medicina mundial, i aquesta adquisició millorarà la posició de Pfizer en aquest important espai i contribuirà significativament a la consecució dels objectius financers de Pfizer a curt i llarg termini”, ha comentat el president i conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla, a través d’un comunicat.

Seagen espera generar aproximadament 2.200 milions de dòlars (2.049 milions d’euros) d’ingressos el 2023, dada que representa un creixement interanual del 12 per cent, procedents dels seus quatre medicaments aprovats, royalties i acords de col·laboració i llicència.

Seagen és pionera en la tecnologia d’ADC, amb quatre dels dotze ADC totals aprovats i comercialitzats als Estats Units que utilitzen la seva tecnologia en tota la indústria. Els ADC són una modalitat transformadora que està emergint com una poderosa eina en una àmplia gamma de càncers dissenyats per matar preferentment les cèl·lules canceroses i limitar les toxicitats fora de l’objectiu.

La cartera de Seagen inclou quatre medicaments aprovats que són els primers o els millors de la seva classe en les seves respectives indicacions a tumors sòlids i hematològics malignes, incloent-hi tres ADC: ’ADCETRIS’ (brentuximab vedotin), ‘PADCEV’ (enfortumab vedotin) i ‘TIVDAK’ (tisotumab vedotin).

L’empresa també comercialitza ‘TUKYSA’ (tucatinib). Estan en marxa programes de desenvolupament clínic de cada un d’aquests medicaments per a possibles nous tipus de tumors o indicacions ampliades en línies terapèutiques anteriors, amb catalitzadors previstos anualment fins al 2027.

Pfizer creu que Seagen podria contribuir amb més de 10.000 milions de dòlars (9.313 milions d’euros) en ingressos ajustats al risc el 2030, amb «un potencial de creixement significatiu més enllà del 2030».

«Pfizer comparteix el nostre ferm compromís amb els pacients, i aquesta combinació és un testimoni de la passió, la dedicació i el talent de l’equip de Seagen per aconseguir la nostra missió de descobrir, desenvolupar i comercialitzar medicaments transformadors contra el càncer que marquin una diferència significativa en la vida de les persones. La combinació proposada amb Pfizer és el següent pas adequat perquè Seagen impulsi la seva estratègia, i aquesta convincent transacció aportarà un valor significatiu i immediat als nostres accionistes i proporcionarà noves oportunitats als nostres col·legues com a part d’una companyia global més gran, impulsada per la ciència i centrada en el pacient», ha afegit el director executiu de Seagen, David Epstein.

En l’actualitat, Pfizer Oncology compta amb una cartera de 24 medicaments oncològics innovadors aprovats que van generar uns ingressos de 12.100 milions de dòlars (11.271 milions d’euros) el 2022, incloent-hi les teràpies més venudes per al càncer de mama metastàtic i el càncer de pròstata.

La cartera de Pfizer se centra en quatre àmplies àrees clau: càncer de mama, càncer genitourinari, hematologia i medicina de precisió, complementada per una extensa cartera de 33 programes en desenvolupament clínic. La combinació proposada amb Seagen duplicaria la cartera de productes clínics oncològics en fase inicial de Pfizer.

«Al llarg de l’última dècada hem adoptat nous i audaços enfocaments per traduir la recerca científica en medicaments eficaços per a les persones que pateixen càncer, i hem sigut pioners en diversos avenços en càncer de mama, càncer genitourinari, neoplàsies hematològiques i medicina de precisió. La incorporació de la tecnologia ADC de Seagen, líder mundial, ens situarà a l’avantguarda de l’atenció oncològica innovadora i complementa la nostra cartera actual de tumors sòlids i hematològics malignes. Creiem que la combinació dels nostres equips, i les nostres respectives àrees de força i presència global ens permetran desenvolupar el potencial de Seagen i avançar encara més en els avenços potencials per als pacients amb càncer», ha ressaltat el director de Desenvolupament d’Oncologia i Malalties Rares de Pfizer, Chris Boshoff.

Notícies relacionades

Pfizer espera finançar la transacció substancialment mitjançant 31.000 milions de dòlars (28.878 milions d’euros) de nou deute a llarg termini, i la resta mitjançant una combinació de finançament a curt termini i efectiu existent.

Les companyies esperen completar la transacció a finals del 2023 o principis del 2024, subjecte al compliment de les condicions de tancament habituals, incloent-hi l’aprovació dels accionistes de Seagen i la recepció de les aprovacions regulatòries requerides.