Salaris

¿Quant cobra una autònom de baixa?

  • Això és el que guanya un repartidor de Glovo

  • ¿Quant guanya un conductor d’Uber?

  • Això és el que cobra un funcionari de presons a Espanya

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els treballadors autònoms també tenen dret a sol·licitar la baixa laboral i el corresponent pagament durant aquest temps d’inactivitat. Per fer-ho, s’ha d’haver cotitzat un mínim de 180 dies abans de presentar la sol·licitud de la baixa, que pot deure’s a malalties laborals o comunes, a més d’accidents laborals. La quantitat a rebre dependrà tant de les categories esmentades com de la base reguladoradel mes anterior.

Segons estableix el Banc BBVA, els treballadors afectats per malaltia comuna «percebran el 60% de la base reguladora des del quart dia de la baixa fins al vintè». A partir de llavors, el percentatge ascendirà fins al 75% durant el període d’inhabilitació. Per la seva part, els autònoms la baixa dels quals es degui a malaltia professional o accident laboral rebran el 75% de la base reguladora des del primer dia.

Com sol·licitar la baixa

La sol·licitud de la baixa es tramita a partir de quatre simples passos. Per començar, s’ha de sol·licitar la baixa a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) en un termini límit de 30 dies des de la conclusió de l’activitat laboral. Aquest pas pot portar-se a terme tant en persona com a través d’internet. A continuació, s’ha de cancel·lar l’alta que apareix en el registre de treballadors autònoms. De nou, es pot anar a un punt físic o completar el procés a la pàgina web de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

És important remarcar que serà necessari actualitzar el pagament de les quotes pendents en cas que n’hi hagi. Finalment, també s’haurà de notificar de la sol·licitud de baixa a Hisenda a través de la web de l’Agència Tributariao a les seves oficines.

Període màxim i cessament

Es pot destacar que el període màxim de baixa pot ser d’un any, ja que si se supera aquest límit es podria valorar la incapacitat laboral. De totes maneres, aquells autònoms la incapacitat dels quals tingui possibilitat real de recuperació podran sol·licitar la prorrogació de 180 dies més de baixa. Així mateix, aquells autònoms que se sotmetin al que es coneix com a «cessament d’activitat» també poden cobrar la quantia equivalent al que seria un atur en aquests casos.