Nòmines

¿Quant els costa a empreses i autònoms apujar el salari mínim a 1.080 euros?

La revalorització anunciada pel Govern espanyol beneficiarà 2,5 milions d’empleats i suposarà un increment de costos per a les empreses del 8,6%

¿Quant els costa a empreses i autònoms apujar el salari mínim a 1.080 euros?

Israel Undrade | Unsplash

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern espanyol ha anunciat que el salari mínim interprofessional (SMI) pujarà a 1.080 euros bruts al mes (en 14 pagues), i a les gestories i departaments de recursos humans de les empreses ja han tret la calculadora per estimar quant els costarà aquest increment nominal del 8%, sobre els actuals 1.000 euros. Això beneficiarà prop de 2,5 milions de treballadors i, al seu torn, suposarà per a les companyies que els tenen contractats un increment de costos laborals. I és que hauran d’aportar més tant per pagar pròpiament la pujada salarial com el corresponent augment de les cotitzacions socials que va vinculat a l’esmentat increment.

Un augment de massa salarial que des d’aquest 1 de gener se suma a l’entrada en vigor del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI), una taxa temporal sobre les cotitzacions socials per alimentar la guardiola de les pensions, que regeix sobre tots els treballadors, cobrin el que cobrin, i que de mitjana suposa un augment de despesa d’uns 10 euros al mes per a les empreses per cada empleat amb SMI. Aquestes són les claus de la pujada per a la butxaca dels implicats.

¿Com afecta el treballador?

Una vegada la nova pujada quedi plasmada al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE), el salari mínim quedarà fixat en 1.080 euros bruts en 14 pagues. Això equival a 15.120 euros a l’any; en cas d’una jornada completa de 40 hores. Aquests 1.080 euros, per començar, són bruts, és a dir, el treballador no els ingressa íntegres a final de mes al seu compte corrent i una part se’n va a la caixa de l’erari públic. Aquests 1.080 euros bruts es tradueixen en 1.006,6 euros que entren nets a les butxaques dels treballadors. Doncs del salari cal descomptar un 6,8% de cotitzacions socials i per atur, sempre tenint en compte que el treballador no tingui dret a descomptes addicionals sobre l’IRPF per la seva situació familiar.

L’impacte de la pujada de l’SMI serà desigual segons el sector, ja que mentre en alguns és un sou amb alta incidència, en d’altres és residual. En gremis com l’agroalimentari, els centres especials de treball o les empreses de repartiment, entre d’altres, tindrà especial incidència. També afectarà les treballadores de la llar i les famílies que les contracten, ja que és una pràctica habitual que els paguin segons l’SMI. 

¿Com afecta l’empresari?

Les empreses hauran d’assumir un cost addicional de 129,7 euros al mes per cada treballador a jornada completa que percebi el salari mínim. O el que és el mateix, 1.556,4 euros a l’any, segons els càlculs facilitats pel Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya i per la patronal Pimec. L’esmentat càlcul és en el supòsit que un empleat estigués percebent 1.000 euros de sou, l'SMI del 2022, i ara passi a cobrar 1.080 euros. I els 129,7 euros addicionals són en 12 pagues, tenint en compte que si bé el salari mínim habitualment es verbalitza en 14 pagues, les empreses l’abonen amb dues d’aquestes prorratejades. 

En tant que l’augment del salari mínim serà amb efecte retroactiu a 1 de gener, les empreses hauran de fer una nòmina addicional a pagar el mes de febrer amb els imports que haurien d’haver pagat el mes passat si el Govern no s’hagués demorat a pactar i aprovar la mesura. En total, el cost per a una empresa de tenir contractada una persona cobrant el salari mínim ascendeix a 1.668,24 euros al mes, entre el salari que li abona i les cotitzacions que paga a la Seguretat Social. Això representa un increment del 8,4% respecte a les cotitzacions abonades l’any passat.  

Notícies relacionades

Aquest any les empreses espanyoles han vist incrementats els seus costos laborals per diversos fronts. D’una banda hi ha l’entrada en vigor del MEI, que suposa un increment en les cotitzacions socials de 0,6 punts en total, dels quals 0,5 punts van a càrrec de l’empresa i els 0,1 punts restants a càrrec de l’empleat. Posant un exemple pràctic, en cas d’un salari de 2.000 euros bruts, aquest cotitzarà per 12 euros addicionals, 10 euros a càrrec de la companyia i 2 euros a càrrec del treballador. La previsió de l’Executiu és recaptar durant el present exercici un total de 2.793 milions d’euros amb aquest recàrrec, segons figura en els Pressupostos Generals de l’Estat.

¿Com afecta l’autònom?

Històricament, el salari mínim estava directament vinculat amb la base mínima de cotització que pagaven els treballadors autònoms i quan pujava l’un, l’altra també pujava. No obstant, aquest 2023 ha entrat en vigor el nou sistema de cotitzacions per als treballadors per compte propi, que vincula les seves quotes als rendiments nets. Això evita que la pujada del salari mínim interprofessional hi tingui afectació. És a dir, continuaran pagant en funció del tram que els toqui, segons vagi evolucionant el seu negoci. Sí que es veuran afectats si tenen contractats en el seu negoci assalariats i els paguen en funció de l’SMI. Segons dades d’Upta, el 83% dels autònoms amb assalariats paguen sous segons l’SMI.