Finançament autonòmic
Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
La Junta qualifica el pacte entre l’Executiu i la Generalitat d’«inconstitucional, corrupció política i un cop als pilars de la democràcia», mentre que l’Executiu l’insta a desenvolupar l’Estatut d’autonomia

La Junta d’Andalusia està disposada a liderar la resposta de les comunitats governades pel PP, i algunes també del PSOE, contra l’acord anunciat aquest dilluns a Catalunya que a través d’una negociació bilateral estableix les bases d’un nou model de finançament autonòmic. Considera que els principis en què es basa són «inconstitucionals, antidemocràtics i un cas de corrupció política», per la qual cosa tanca les portes a qualsevol negociació bilateral per assumir el mateix nivell d’autogovern i reitera la seva intenció d’acudir al Tribunal Constitucional quan es concretin més els termes d’aquest nou sistema. El Govern, per la seva banda, insta Juanma Moreno a seguir els passos de Catalunya i sol·licitar un nivell d’autogovern més elevat.
El punt de partida d’aquest sistema, basat en l’acord subscrit per investir Pedro Sánchez, suposa que Catalunya passi a gestionar progressivament els 30.000 milions d’euros que es recapten a la comunitat a través de la seva agència autonòmica, i que sobre aquesta base aporti una quota de solidaritat per a la resta de territoris. Com a compensació, l’Executiu realitzarà una aportació addicional en relació amb les seves competències. El model plantejat defensa el principi d’ordinalitat (que suposa un equilibri entre el que un territori recapta i el que rep del sistema) i esbossa la supressió dels tres fons que en l’actual sistema equilibren els territoris: el de Garantia, el de Suficiència, el de Cooperació i el de Competitivitat. Aquest últim aspecte, no obstant, suposa un canvi complet del sistema de finançament que afecta tots els territoris i no només les relacions amb Catalunya, per la qual cosa l’aprovació genera encara més interrogants i no està encara tancada.
Andalusia, una comunitat on es recapta una quantitat inferior a la que es rep a través de les transferències del sistema de finançament, pot ser, per tant, de les més afectades per aquest model. Si prenem com a referència l’informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) de l’agost del 2024, l’any 2022, a Andalusia es van recaptar 20.381 milions d’euros i es van ingressar 26.481 milions d’euros gràcies precisament a mecanismes de compensació basats en criteris com la població, l’edat mitjana o el territori.
Per això, la Junta reivindica un canvi del model de finançament precisament que defensi més solidaritat entre territoris i rebutja que s’abordi en negociacions bilaterals i que sigui per afavorir els territoris on més es recapta: «La quota separatista trenca la igualtat entre espanyols i és un pas més per treure l’Estat de Catalunya. És un cop dur a Espanya, ideat pels independentistes i executat perl duo Sánchez-Montero en extrema debilitat. Andalusia farà valer la seva força per combatre-ho», va apuntar el president andalús, Juanma Moreno en un missatge difós a les xarxes socials.
«És un míssil a la unitat d’Espanya i a la igualtat entre territoris. Volen fer un sistema de finançament privilegiat que no està contemplat a la Constitució i que no podem permetre. Estan atacant els pilars de la democràcia i creant espanyols de primera i de segona», adverteix la portaveu del Govern andalús, Carolina España, que remarca que aquest sistema singular bilateral només està recollit a la Constitució per al País Basc i Navarra, per la qual cosa incideix que hi haurà un recurs d’inconstitucionalitat quan se’n concretin els termes.
El cert és que els estatuts d’autonomia, els de Catalunya i els d’Andalusia, sí que obren la via a generar agències de recaptació amb més competències i a un marc de negociacions bilaterals. I en això es recolza el Govern central i el PSOE per pressionar el Govern de Juanma Moreno i reclamar-li que en comptes de qüestionar l’acord demani per a Andalusia el mateix que obtingui Catalunya. «La Junta critica que hi hagi una comissió bilateral quan té l’opció per convocar-la. Cal creure’s l’estatut d’Andalusia i aprofundir en l’autonomia. Som una comunitat autònoma i això ens habilita a avançar en la recaptació impositiva», explica el delegat del Govern Pedro Fernández.
En aquesta mateixa línia, des del Ministeri d’Hisenda remarquen que la intenció és oferir a Andalusia el mateix acord que s’aconsegueixi per a Catalunya. De fet així ho recull la documentació difosa que assenyala que el model és traslladable a altres comunitats autònomes que ho sol·licitin.
Notícies relacionadesÉs el mateix model que ja es va plantejar amb la quitació de deute. Primer s’acorda la mesura amb Catalunya i després s’ofereix a la resta de comunitats autònomes amb criteris que permetin mantenir un cert equilibri territorial (de fet Andalusia va ser finalment la més beneficiada en els càlculs realitzats). Però la resposta d’Andalusia serà la mateixa que va trobar la condonació: rebuig rotund de qualsevol negociació bilateral o qualsevol mesura que parteixi dels pactes subscrits amb la Generalitat.
De fons, sempre, la cursa electoral, i els comicis previstos per al 2026 a Andalusia. La ministra d’Hisenda no va acudir a la reunió celebrada a Barcelona, però tant el PP-A, a través del seu secretari general, Antonio Repullo, com la Junta d’Andalusia la van assenyalar directament: «Des d’Andalusia li diem que si no és capaç de defensar totes les comunitats davant el despropòsit de la quota separatista, si no se sent preparada per defensar la igualtat de totes les comunitats, li demanem que marxi i que posi un altre ministre que no tingui por de defensar la igualtat dels espanyols», va apuntar la consellera d’Hisenda.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)