Debat fiscal
Foment crearà una comissió per analitzar si els catalans paguen massa impostos o no
La històrica patronal catalana crida a les rendes de més de tres milions d’euros a recórrer el nou impost extraordinari del Govern

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha anunciat aquest dimarts la posada en marxa d’una comissió d’experts per diagnosticar la fiscalitat que regeix a Catalunya i comparar-la amb altres territoris d’Espanya, així com altres estats d’Europa. La històrica patronal catalana parteix de la tesi que «Catalunya té una pressió fiscal excessiva, que no ens fa competitius respecte a altres comunitats i territoris de la UE», ha afirmat el seu president. Opinió diferent a la que tenen la majoria de ciutadans catalans, que estan en contra d’abaixar impostos, segons recullen les últimes dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.
Foment vol posar números a aquest debat i per a això impulsarà la creació d’una comissió que tingui el mandat específic d’analitzar, en un termini de sis mesos, la situació tributària dels catalans. El calendari de Foment és tenir constituïda l’esmentada comissió al març, perquè així a l’octubre els seus experts puguin presentar un estudi exhaustiu sobre el tema.
La seva idea és que l’esmentada comissió la integrin representants de col·legis professionals i organitzacions socials, amb la voluntat de superar els 30 membres i que aquesta «sigui el més representativa possible», ha afirmat Sánchez Llibre.
Foment pretén després remetre aquest informe a la Generalitat i pressionar-la per corregir aquest excés que ja denuncien els empresaris, referenciant-se en Madrid. «Quan un català compra una vivenda de segona mà paga el 66% més que un madrileny», ha afirmat Sánchez Llibre, amb referència a l’impost de transmissió de propietats, que està bonificat a Madrid. També ha denunciat que un català paga, de mitjana, un 12,5% més d’IRPF que un madrileny, segons els seus números.
A això se suma l’impost de patrimoni, que a Madrid no es paga i a Catalunya sí. En total, Catalunya té 15 impostos propis en vigor, a través dels quals recapten el 5% del total d’impostos recaptats per la Generalitat (entre cedits, taxes i impostos propis).
Aquest esquema de crear comissions amb voluntat de transversalitat ja l’ha seguit per mirar de reobrir el debat sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat. Sobre aquest punt, Foment calcula que la setmana que ve podrà presentar la conclusions que els seus experts han estat treballant durant els últims mesos.
Crida a recórrer l’impost de grans patrimonis
La històrica patronal catalana ha fet una crida a aquelles persones amb patrimonis nets de més de tres milions d’euros que recorrin el nou impost extraordinari del Govern per gravar-los. És a dir, que el paguin, però que automàticament presentin recurs administratiu perquè, si en un futur se’n declara la inconstitucionalitat, puguin rebre el seu reintegrament.
Foment entén que aquest gravamen vulnera l’autonomia de les comunitats, la seguretat jurídica dels contribuents i la capacitat econòmica d’aquests. «També ho considerem confiscatori», ha argumentat el seu president, Josep Sánchez Llibre.
És per això que Foment iniciarà a partir d’aquest dimarts una ronda de contactes amb totes les forces polítiques amb representació al Congrés i amb tots els parlaments autonòmics per remetre’ls l’informe d’inconstitucionalitat elaborat pel bufet RocaJunyent. I instar-los que siguin ells, que són els que tenen competències per presentar recurs davant el Tribunal Constitucional (TC), que l’impugnin.
També compartirà l’esmentat estudi amb la seva confederació CEOE, per a així donar més possibilitats a totes aquelles institucions que considerin oportú presentar el seu propi recurs d’inconstitucionalitat. De moment la Comunitat de Madrid ja ha presentat el seu propi recurs sobre aquest gravamen, a l’espera que l’alt tribunal l’examini.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any l’atenció sigui en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses