Patronal

Foment impulsarà un recurs davant el Tribunal Constitucional del nou impost a les grans fortunes

  • Sánchez Llibre buscarà el suport dels partits polítics al Congrés dels Diputats per poder impugnar el nou tribut

Foment impulsarà un recurs davant el Tribunal Constitucional del nou impost a les grans fortunes

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal catalana Foment del Treball portarà davant el Tribunal Constitucional (TC) el nou impost temporal per gravar els patrimonis de més de 3 milions d’euros i que es pagarà el 2023. Així ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa el seu president, Josep Sánchez Llibre, que buscarà el suport dels grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats per poder impugnar el nou tribut davant l’alt tribunal. També, el suport de la gran patronal CEOE, amb la qual pretenen fer front comú per unir suports parlamentaris i de comunitats autònomes. «Hi estem radicalment en contra. [...] És un impost confiscatori», ha definit el líder empresarial.

Foment del Treball ha posat en mans del bufet d’advocats RocaJunyet la redacció del recurs. Segons els empresaris, la seva aprovació –encara pendent de superar el tràmit parlamentari– vulnera l’autonomia financera de les comunitats autònomes, ja que segons la seva opinió se solapa amb l’impost de patrimoni, que aquestes gestionen.

També al·leguen que incorporar un nou impost a finals d’any vulnera el principi de seguretat jurídica de les empreses, perquè aquestes ja han tancat balanços i han planificat l’any que ve sense tenir en compte aquest nou gravamen. I, com a tercer argument, consideren que aquesta «taxa de solidaritat», segons l’ha batejat el Govern, vulnera el principi de capacitat econòmica dels contribuents.

Foment del Treball replica amb aquest nou impost a les grans fortunes la línia que va seguir amb l’impost de patrimoni, el 2021. Llavors es va aliar amb el PP, que va posar a la seva disposició prou diputats per poder recórrer davant el Tribunal Constitucional, que encara no s’ha manifestat al respecte. De moment, Sánchez Llibre ha afirmat que no hi ha hagut contactes previs amb els populars.

Notícies relacionades

Sánchez Llibre ha criticat les últimes decisions del Govern que incumbeixen a la pràctica empresarial, com l’anunci d’un possible impost temporal a les grans distribuïdores alimentàries, que els seus impulsors justifiquen dient que el preu dels aliments s’ha encarit el 15,3% l’últim any. També, la posada en marxa del programa pilot de la setmana laboral de quatre dies o el reforç de la capacitat dels inspectors de Treball per frenar eros sense causa justificada, entre d’altres.

«Estem molt preocupats per les decisions precipitades que pren el Govern del PSOE i Unides Podem; moltes d’aquestes són a instàncies d’Unides Podem i afecten molt greument l’economia d’aquest país i el funcionament de les empreses i els autònoms. Sense diàleg previ. Estan minvant la confiança empresarial i la seguretat jurídica», ha declarat.