Crisi energètica

El Govern crea un mercat perquè elèctriques i petroleres comprin i revenguin estalvis d’energia

Les energètiques podran comercialitzar certificats oficials d’estalvi i eficiència tant propis com dels seus clients i també podran bescanviar-los per rebaixar els seus pagaments obligatoris al fons públic de sostenibilitat

El Govern crea un mercat perquè elèctriques i petroleres comprin i revenguin estalvis d’energia
2
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern posa en marxa un mercat perquè les companyies energètiques puguin revendre els estalvis d’energia als que estan obligats per llei. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que regula un nou sistema de Certificats d’Estalvi Energètic perquè elèctriques, petroleres i gasistes puguin comercialitzar aquestes obligacions d’estalvi marcats per la UE.

El nou mecanisme dissenyat pel Ministeri per a la Transició Energètica permetrà a les energètiques tant comprar aquests certificats d’estalvi als seus grans clients industrials com revendre’ls a altres empreses, i també podran bescanviar-los a canvi de descomptes a les contribucions milionàries que cada any han de fer al Fons Nacional d’Eficiència Energètica (FNEE).

La legislació comunitària insta els estats membre a crear mecanismes que permetin assignar a les empreses comercialitzadores d’electricitat i gas i als operadors de productes petrolífers una quota anual d’estalvi energètic en funció de les seves vendes. Fins ara a Espanya només s’ha desenvolupat a través d’aportacions financeres milionàries equivalents al FNEE per part de les companyies energètiques.

Amb el nou mercat creat pel Govern, les empreses obligades a una quota anual d’estalvi energètic també podran substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments al fons per un estalvi energètic certificat (identificant de manera homologada mesures d’estalvi de climatització, il·luminació, mobilitat, processos industrials...).

Després del canvi normatiu ara aprovat, les companyies energètiques disposaran de dos mecanismes per complir la seva obligació d’estalvi: d’una banda, les seves aportacions econòmiques al FNEE, que el 2023 seran 235 milions d’euros com a mínim, un 15% més que el 2022; i de l’altra, aquests nous certificats d’estalvi energètic.

Mercat de ‘papers’

Una vegada executada l’actuació d’estalvi un verificador independent el validarà, es registrarà en una plataforma elèctrica operada pel Govern central i cada comunitat autònoma on s’hagi actuat expedirà els corresponents certificats (cada certificat equival a un kilowatt hora estalviat).

Les companyies energètiques podran liquidar els certificats obtinguts demostrant que estan complint les seves obligacions d’estalvi o podran comercialitzar-los permetent que altres empreses obligades els adquireixin i procedeixin a la seva liquidació. A més, les energètiques també podran comprar certificats als seus clients (grups industrials, comunitats de veïns...) que aconsegueixin estalvis energètics després d’una inversió en eficiència.

Notícies relacionades

«Amb els certificats d’estalvi energètic una indústria podria cobrar al deixar que una empresa especialitzada invertís en tecnologia més eficient per als seus processos i es comptabilitzés l’estalvi consegüent; o una comunitat de veïns podria obtenir ajuda a l’hora de rehabilitar el seu edifici de la companyia que es comptabilitzarà els estalvis obtinguts», expliquen fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica.

La normativa europea exigeix obtenir un estalvi nacional d’energia del 0,8% anual sobre la mitjana de vendes d’energia final dels anys 2016, 2017 i 2018 fins al 2030, de manera que Espanya ha d’assolir un estalvi acumulat de 37.206 ktep (milers de tones de petroli equivalents) al final de la dècada, en comparació amb l’objectiu de 15.900 ktep d’estalvi acumulat que va caldre assolir en el període 2014-2020. Aquest increment de l’ambició d’estalvi energètic es tradueix en més exigències per a les empreses obligades.