Preus

La inflació dels EUA sorprèn amb un descens al 7,1%

Els analistes esperen que la Reserva Federal moderi la pujada de tipus d’interès prevista

La inflació dels EUA sorprèn amb un descens al 7,1%

EFE/ Justin Lane

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La inflació als EUA es va moderar al novembre, fins al 7,1%, sis dècimes per sota de la taxa del 7,7% anotada a l’octubre. La dada publicada aquest dimarts se situa lleugerament per sota de les previsions dels analistes –que apuntaven taxes en l’entorn del 7,3%– i això ha portat l’optimisme a la borsa novaiorquesa, que ha obert amb una pujada del 3,28%.

També ha baixat la taxa de l’anomenada inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments o elaborats), des del 6,3% de l’octubre fins al 6%. L’índex de preus de consum (CPI) del 7,1% marca la taxa més baixa des del desembre del 2021, després d’haver tocat sostre al juny, amb un 9,1%, el registre més alt des de 1981. Segons les dades del Departament de Treball, en taxa mensual els preus van augmentar el 0,1% al novembre davant el 0,4% anotat a l’octubre.

Notícies relacionades

Les dades de contenció de la inflació s’han conegut en la vigília d’una reunió de la Reserva Federal dels EUA (FED) de la qual ja s’esperava una nova pujada de tipus d’interès d’entre 0,50 i 0,75 punts percentuals, segons les diferents projeccions dels analistes. Ara el mercat espera un menor ritme en la pujada dels tipus d’interès, potser de 0,50 o fins i tot de tan sols 0,25 punts percentuals, segons l’Institut Espanyol d’Analistes Financers. «El moment de reduir el ritme de les pujades de taxes podria arribar en la reunió de desembre», va advertir ja el president de la Fed, Jerome Powell, a finals de novembre. I la dada coneguda aquest dimarts, «mostra a la Reserva Federal que potser ha arribat el moment d’aixecar el peu de l’accelerador», aprofundeix Callie Cox, analista per als Estats Units d’eToro.

La correcció de la inflació als EUA, fins al 7,1% al novembre, va per davant de la de la zona euro, que el mes passat va baixar al 10%, segons la dada avançada per Eurostat. Després de la reunió de la FED d’aquest dimecres, dijous serà el torn del Banc Central Europeu (BCE), amb l’expectativa d’una nova pujada dels tipus d’interès que els analistes situen en una nova pujada dels tipus d’interès que els analistes forquilla d’entre 0,50 i 0,75 punts addicionals.