Crisi energètica

Enèsim fracàs dels Vint-i-set per tancar un límit al preu del gas

La ministres d’Energia de la UE acaben la reunió extraordinària sense el consens necessari sobre el mecanisme corrector

Enèsim fracàs dels Vint-i-set per tancar un límit al preu del gas

CAPTURA VÍDEO EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El ministre txec d’Energia, Jozef Sikela, arribava aquest dimarts a la reunió extraordinària d’energia convocada aquest dimarts per mirar de tancar un acord sobre un límit al preu del gas, que s’aplicarà en cas de pics de preus desorbitats com els de l’estiu passat, sense excessiva confiança. «Si no hi ha acord encara tenim el 19 de desembre», deia amb resignació a la seva arribada sobre la nova cita de ministres d’Energia fixada al calendari per a dilluns vinent. És el que sens dubte hauran de fer els Vint-i-set, llevat que els líders de la UE aconsegueixin desbloquejar l’impàs en la cimera de caps d’Estat i de govern d’aquest dijous en la qual s’abordarà també el tema de l’energia, perquè l’intent d’aquest dimarts ha tornat a acabar «sense acord», segons han informat fonts diplomàtiques.

Aconseguir la quadratura del cercle sobre un límit que satisfaci els 15 països que el reclamen amb insistència des de fa mesos, inclosa Espanya, França, Itàlia, Polònia o Grècia, i els que consideren que pot desencadenar problemes de proveïment i desviar el gas cap a compradors més generosos, com Alemanya, els Països Baixos o Àustria, no està sent fàcil. Des del mes de juliol passat els ministres d’Energia han fet nou reunions en total, entre extraordinàries i trobades ja previstes al calendari, que tot i que han permès aprovar noves mesures per afrontar la crisi energètica –agreujada per la guerra de Rússia a Ucraïna– no han aconseguit desembussar un tema tan sensible i polèmic com és establir un límit al preu del gas.

Notícies relacionades

Després de mesos arrossegant els peus, la Comissió Europea va presentar la seva proposta de mecanisme corrector fa tres setmanes, el passat 24 de novembre. En el pla, un límit al preu del gas per als contractes a un mes que s’activaria si se superava durant dues setmanes seguides a l’índex TTF el llindar de 275 euros per megawatt hora, a més de registrar una diferència de 58 euros respecte al preu global del gas natural liquat durant un període de 10 dies. La proposta va ser rebutjada amb rotunditat per una majoria de països que la van titllar d’«inaplicable» i «ineficaç» i fins i tot de «broma de mal gust» per part de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera. 

La reunió d’aquest dimarts ha arrencat amb retard a causa d’una trobada al marge celebrada entre una quinzena de països que reclamen el límit i Alemanya i els Països Baixos, els més reticents. Sobre la taula de la negociació final un nou compromís –el quart des que Brussel·les remetés la seva proposta– que estipulava que el mecanisme s’activarà quan se superi durant un període d’entre tres i cinc dies una forquilla d’entre 200 i 220 euros per megawatt hora i quan els preus superessin almenys els 35 euros respecte al preu internacional. Segons aquesta oferta, el mecanisme s’aplicaria almenys 20 dies tot i que amb salvaguardes per desactivar-ne l’aplicació en cas de problemes de subministrament. Un plantejament insuficient per a Espanya i moltes altres delegacions que han obligat la presidència txeca a redoblar els esforços i a elaborar un nou compromís sense èxit. Al tall de les set de la tarda els Vint-i-set certificaven que continua sense haver-hi consens.