Balanç immobiliari

Els promotors alerten que les mesures sobre vivenda protegida de Colau han fracassat

L’APCE revela que només s’han construït 52 pisos de protecció oficial amb la mesura de la reserva del 30% des del 2018

Els promotors alerten que les mesures sobre vivenda protegida de Colau han fracassat

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els promotors immobiliaris de Catalunya i Foment del Treball han denunciat aquest divendres el fracàs de les polítiques de vivenda protegida del govern d’Ada Colau. La patronal empresarial i l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) han revelat que la norma urbanística impulsada a finals del 2018 per l’Ajuntament de Barcelona, que obliga a destinar un 30% de vivendes de protecció oficial (HPO) en les noves promocions o en grans rehabilitacions de 600 metres quadrats de sòl, ha generat únicament 52 vivendes.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha sigut contundent: «És un fracàs estrepitós de l’alcaldessa Colau». Al seu costat, el president de l’APCE, Xavier Vilajoana, ha brandit les dades per demostrar que la mesura «no està funcionant». «Cal intentar que les lleis tinguin un impacte real perquè sinó s’estan malgastant diners públics», s’ha queixat Vilajoana.

Extensió a altres municipis

Els promotors temen que aquesta norma s’estengui a altres municipis de l’àrea metropolitana, com Mataró, Terrassa i Ripollet, on afirmen que els efectes seran «encara pitjors sobre el parc de vivendes i la generació de riquesa i d’ocupació», adverteixen en les conclusions de l’informe.

Sánchez Llibre ha lamentat que des de les administracions «hi ha la tendència a descarregar les seves responsabilitat en els privats i el que es necessita és menys regulació», ha proposat, per a continuació reclamar que s’activi la col·laboració publicoprivada i que s’impulsin polítiques d’abast metropolità.

Un parc de l’1,5%

El parc assequible no arriba a l’1,5% (a molts països europeus supera el 20%), ha prosseguit el president dels promotors, que ha estès la mà per continuar dialogant amb el govern municipal, tot i que per aconseguir aquestes xifres han hagut de reclamar-les a través del portal de la transparència perquè, ha assegurat, no els hi facilitaven malgrat reclamar-les durant mesos.

També ha reclamat que s’accelerin els tràmits administratius en les concessions de llicències d’obres i ha recordat que els ajuntaments i les diputacions tenen sòl al seu poder, amb la qual cosa podrien fer promoció, tot i que ara només l’11% de les vivendes que es construeixen són socials. 

Aquestes dades s’han fet públiques el mateix dia que es coneixia que més de la meitat dels pisos de lloguer de la capital catalana són de multipropietaris, segons l’estudi ‘Estructura i concentració de la propietat de vivendes a Barcelona 2021’, de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català del Sòl (Incasòl). 

Notícies relacionades

El mes passat, Barcelona va anunciar la primera compra de vivenda protegida d’acord amb el 30% d’HPO.

Per sota de les necessitats

L’estudi no només s’ha centrat a Barcelona i també fa balanç de Catalunya, on cada any es construeixen 15.000 vivendes noves, cosa que no és «ni el 50%» dels 25.000 necessaris per garantir l’accés a la vivenda, ha denunciat Vilajoana, «cosa que provoca un encariment de l’oferta immobiliària».