A Sant Andreu

Barcelona fa la primera compra de vivendes protegides d’acord amb la normativa del 30%

  • Es tracta de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres quadrats, amb vuit places d’aparcament i un traster, i estaran disponibles a partir del 2024

1
Es llegeix en minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la primera compra de vivenda protegida sobre pla, d’acord amb la norma urbanística que obliga les noves promocions a destinar el 30% dels pisos a VPO (vivenda de protecció oficial). Segons ha explicat el govern municipal en un comunicat, es tracta de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres quadrats, amb vuit places d’aparcament i un traster, i estaran disponibles a partir del 2024. L’edifici on s’ubiquen els vuit pisos protegits, pels quals l’ajuntament pagarà uns 2,1 milions d’euros, està situat al carrer Puerto Príncipe al districte de Sant Andreu, al barri del Congrés i els Indians. Actualment, el bloc es troba en procés de rehabilitació.

Es tracta de pisos ubicats en un barri on no hi ha vivenda pública ni solars disponibles i, segons el consistori, aquesta compra permet disseminar la vivenda pública en zones «especialment necessitades». Alhora, el govern municipal explica que el preu per metre quadrat –2.549 euros per metre quadrat útil– ve marcat per llei i és una opció més assequible que la compra a preus de mercat.

Notícies relacionades

En total, des del 2015 l’Ajuntament de Barcelona ha comprat 1.361 pisos disseminats per tota la ciutat i ha destinat 152,6 milions d’euros, dels quals 296 són protegits, mentre que la Generalitat n’ha adquirit 438 en total fins a finals del 2021. Segons defensa l’Ajuntament de Barcelona, la compra sobre pla beneficia també els promotors perquè obtenen liquiditat i alhora amplia l’oferta de vivenda pública a la ciutat. Fins ara, el parc públic i assequible de la ciutat va superar les 11.500 vivendes i és la ciutat espanyola amb més VPO per habitant, seguida de Bilbao.

Després de dos anys d’exempcions i la pandèmia, l’Ajuntament de Barcelona ha detectat que la nova normativa que obliga els promotors a reservar el 30% en vivenda social s’incompleix en 17 promocions actualment en construcció als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. En aquests casos, està previst que s’apliquin sancions d’acord amb la llei catalana pel dret a la vivenda.