Crisi energètica

Funcas rebaixa al 0,7% el creixement del PIB el 2023 i preveu recessió tècnica

La Fundació de les Caixes d’Estalvis preveu que l’economia caurà en l’últim trimestre del 2022 i el primer del 2023 i que després repuntarà

Funcas rebaixa al 0,7% el creixement del PIB el 2023 i preveu recessió tècnica

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) ha rebaixat la seva previsió de creixement de l’economia per al 2023 fins al 0,7% en un context en el qual, segons el servei d’estudis, el PIB travessarà una situació passatgera de recessió tècnica, amb taxes de variació negatives en el quart trimestre del 2022 i el primer del 2023. Funcas ha presentat aquest dimarts les seves noves perspectives per a l’economia espanyola, que –en línia amb el consens general– eleven l’estimació de creixement per al 2022 fins al 4,5% (tres dècimes més que en la seva anterior estimació), però retallen del 2% al 0,7% la projecció per al 2023, i se situen molt per sota de l’estimació del Govern central (2,1%), però també de les del Banc d’Espanya (1,4%), l’Airef (1,5%) o l’FMI (1,2%).

Almenys de moment, Funcas despunta com el servei d’estudis més pessimista respecte a l’exercici 2023. Com han explicat aquest dimarts, Carlos Ocaña, director general de Funcas, i Raymond Torres, director de Conjuntura de la fundació, el debilitament de l’economia observat en els últims mesos es percebrà amb més contundència en els pròxims trimestres, fruit de l’estancament del consum privat en un context de crisi energètica i d’inflació, que llasten la confiança del consumidor.

Segons aquesta anàlisi, la pèrdua de poder adquisitiu de les llars per la inflació incidirà en un més baix consum privat després que cada vegada més famílies han anat esgotant el seu matalàs d’estalvi. També es desaccelerarà la inversió, per la incertesa global i el deteriorament de l’economia europea. La contribució del sector exterior encara serà lleugerament positiva, dues dècimes davant cap d’esperada al juliol. Segons Raymond Torres, «després d’un inici d’any en negatiu, la recuperació del PIB a partir del segon trimestre del 2023 permetrà que l’economia espanyola afronti el xoc energètic en millor posició que la majoria de països de la zona euro».

Respecte a l’evolució dels preus, Funcas calcula que el deflactor del consum privat (el concepte més aproximat al de la inflació) es desaccelerarà des del 8,2% del 2022 al 5,2% el 2023, una taxa encara elevada.

El nou quadro macroeconòmic actualitzat per Funcas inclou una desacceleració de l’ocupació, però sense revertir la recuperació dels últims mesos. En concret es preveu la creació de 220.000 llocs de treball nets entre el segon trimestre d’aquest any i l’últim del 2023 i s’avança que la taxa d’atur rondarà el 12% a finals del 2023.

Notícies relacionades

Quant al dèficit públic, s’estima que la taxa encara se situarà en el 4,4% el 2023 (el Govern central preveu una taxa del 3,9%) i es projecta un nivell de deute públic del 112% del PIB.

Amb tot, Funcas adverteix de l’elevat grau d’incertesa que envolta tot exercici de predicció econòmica. «Els principals riscos que planen sobre l’economia són la possibilitat d’una crisi energètica més intensa del previst, que complicaria la desescalada de la inflació; una pujada dels tipus d’interès més agressiva de l’esperat, que podria perjudicar la capacitat de resistència d’unes economies altament endeutades; i l’impacte que la retirada del suport del BCE pot tenir atesa la persistència de l’important dèficit públic estructural», s’apunta.