3.251 cessats fins a l’agost

Els acomiadaments per ero a Catalunya esperen en mínims un final d’any complicat

  • Els treballadors afectats per un cessament col·lectiu són tres vegades menys que fa un any

colapso-sepe

colapso-sepe / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses de moment no estan recorrent a acomiadaments col·lectius de manera massiva a Catalunya per ajustar comptes davant l’escalada de preus. De fet, la xifra actual d’afectats per un expedient de regulació d’ocupació (ero) és la més baixa des del 2018 entre les recopilades pel Departament de Treball de la Generalitat. Un total de 3.251 persones han perdut la feina en alguna de les quatre províncies catalanes entre gener i agost d’aquest any. Aquest indicador està sota mínims, a expenses de com evolucioni el que queda d’exercici, per al qual les principals cases d’estudi preveuen un final d’any complicat.

Les dades actualitzades aquest divendres per Treball confirmen la tendència que el mercat laboral ha mantingut des de començament d’any. Malgrat l’augment de preus que tensa l’economia, ja sigui ofegant el poder adquisitiu de la majoria de treballadors o reduint els marges de beneficis d’algunes empreses (d’altres els han augmentat), l’activitat i la demanda és suficient perquè les companyies mantinguin i ampliïn les seves plantilles en comptes de retallar-les. Ho mostren les dades que cada mes actualitza la Seguretat Social, que, si bé al final de l’estiu revelen pèrdues d’ocupació, fins ara acumulen rècords d’ocupació. I coincideixen les dades d’afectats per ero, que es troben en mínims des de l’últim lustre.

Un total de 3.251 persones han sigut acomiadades per ero entre gener i agost del 2022, tres vegades menys que el nombre d’afectats registrats les mateixes dates de l’any passat. Llavors el final de la prohibició d’acomiadar que van incloure les ajudes als ertos, combinat amb les reestructuracions per canvis en el mercat de sectors com la banca i la indústria del motor, van disparar els expedients d’extinció fins a un total de 9.933 cessats per ero a Catalunya. L’any, finalment, va acabar amb un total d’11.006 acomiadats, la xifra més alta des del 2012, l’inici del final de la gran recessió. La incògnita ara és com acabarà aquest any, que a nivell d’eros va començar fort, va transitar per un període de tranquil·litat fins al juny i ha començat a agafar certa velocitat des d’aleshores.

Més serveis que indústria

Notícies relacionades

Les empreses amb activitat a Catalunya que estan acudint a un ero ho fan, majoritàriament, o bé al·legant pèrdues econòmiques o bé per causes productives. I, a diferència d’anys anteriors, quan la indústria copava la majoria de reestructuracions, actualment estan sent les companyies del sector serveis les que estan recorrent més a aquests mecanismes d’ajust. Gairebé el 60% dels treballadors afectats operaven en el sector terciari. Algunes firmes que han registrat eros aquest any són l’alimentària Roler Terrasa, que va traslladar part de les seves produccions a Extremadura, i l’automobilística Mahle.

Actualment, la direcció de Kostal i els sindicats estan acabant de negociar l’expedient registrat per aquesta multinacional d’origen alemany per a la planta a Sentmenat (Vallès Occidental). Si bé la companyia pretenia inicialment liquidar 120 treballadors, actualment l’afectació ha baixat a 56 persones, segons expliquen fonts sindicals consultades. Ara les parts estan centrades en el paquet d’indemnitzacions i la setmana que ve està previst que tanquin l’expedient.