Sostenibilitat

Cosmètica amb cèl·lules mare i roba de plàstic, premis a la innovació sostenible del BBVA

El banc i la Fundació Antigues Caixes Catalanes premien Vytrus Biotech i Fitplanet per les seves propostes empresarials favorables al medi ambient

Cosmètica amb cèl·lules mare i roba de plàstic, premis a la innovació sostenible del BBVA

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Un laboratori que produeix ingredients per a la indústria cosmètica a partir de cèl·lules mare de plantes i una marca de roba esportiva que com a matèria primera principal utilitza les ampolles de plàstic o les xarxes de pesca. Vytrus Biotech i Fitplanet són els guanyadors aquest any del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental, un guardó en el qual col·labora EL PERIÓDICO i que pretén destacar negocis de petites i mitjanes empreses o autònoms que promoguin la sostenibilitat. Amb seu a Terrassa i Sant Pere de Ribes, respectivament, les dues empreses demostren, segons va afirmar el director territorial del BBVA a Catalunya, José Ballester, que l’emprenedoria sostenible a Catalunya «és espectacular».

Fundada farà ara 13 anys, Vytrus Biotech ha aconseguit cultivar cèl·lules mares de plantes de les quals aconsegueix principis actius per produir cosmètica natural. Tal com explica el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Òscar Expósito, la clau és que cultius que a la natura ocuparien una hectàrea aquí creixen en 80 metres quadrats, i el que d’una altra manera necessitaria uns 10.000 litres d’aigua aquí s’aconsegueix amb poc més d’un. «És un canvi molt significatiu: produïm molt més amb molt menys», sintetitza l’empresari. «Les respostes ja les tenim aquí, només fa falta observar com funciona la natura», va afegir ahir en l’entrega dels premis.

Amb aquesta proposta, l’empresa fa diversos anys que creix a doble dígit, es va acostar als 3 milions d’euros de facturació l’any passat i va començar a cotitzar en la borsa de les pimes, el BME Growth, i ha incrementat la seva valoració de mercat un 25% en la seva primera jornada. Gairebé tres mesos més tard, Vytrus ha duplicat els 12 milions d’euros que valia al començar a cotitzar.

Fibres de materials abandonats

Amb una dimensió una mica més petita, però amb una voluntat semblant, Fitplanet ha trobat la manera de convertir materials abandonats al medi ambient en fibres amb què fabricar tela. Amb 15 ampolles fabriquen unes malles, detalla el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Esterri Peña, i amb set recipients, un top.

«En primer lloc, fomentem l’economia circular a l’estar produint la nostra roba esportiva amb materials i recursos que estaven abandonats al medi ambient, i en segon lloc, recaptem fons i diners per destinar-los a diferents ONG que treballen per a la protecció dels animals marins», resumeix l’emprenedor, que explica que també organitzen recollides de plàstic amb voluntaris i fan xerrades en escoles.

Notícies relacionades

De fet, Peña va assegurar ahir que el premi es dirigirà a continuar generant productes a partir de residus, però, també, a continuar educant persones i protegint animals marins, de manera que el guardó, va dir, «ens beneficia a tots».

Empreses finalistes

A més de Vytrus Biotech i Fitplanet, optaven a rebre els 10.000 i 5.000 euros de premi Orpheus i Plazy Car, que completen el planter de finalistes. La primera és una plataforma de gestió intel·ligent que aconsegueix que els edificis siguin més confortables, sostenibles i saludables a través d’una xarxa de sensors sense fil. La segona fa neteges ecològiques de vehicles a domicili.