Tribunals

Un jutge anul·la el contracte d’una targeta «per usura» i obliga a tornar el cobrat de més

El banc cobrava un 24% d’interessos davant el 8% per a crèdits al consum fixat pel Banc d’Espanya

Un jutge anul·la el contracte d’una targeta «per usura» i obliga a tornar el cobrat de més
1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància número 7 de Còrdova ha dictat una sentència a favor d’un usuari a qui l’any 2020 van oferir una targeta de crèdit en la modalitat revolving per fer compres amb un límit màxim de 12.000 euros i la indicació que podria treure diners de qualsevol caixer sense comissions, sent de gran utilitat perquè obtindria, a més, descomptes en centres comercials i pagament còmode de manera ajornada mensualment. El contracte de la targeta es va realitzar en un centre comercial i la realitat del que oferia el producte va ser molt diferent, segons informa l’advocat de l’afectat, Miguel Calabrús.

«A l’hora de contractar, li van ocultar que pagaria uns interessos del 24%, així que quan aquesta persona va arribar a nosaltres havia disposat d’un préstec total de 10.000 euros pel qual ja havia pagat quotes mensuals que en conjunt ascendien a 19.000 euros i, tot i així, se li exigia que per cancel·lar el contracte havia d’abonar 4.000 euros més pels interessos fixats», assenyala Calabrús.

L’afectat va denunciar la situació davant el jutge per sol·licitar que se suspenguessin les quotes mensuals i la nul·litat del contracte de préstec per considerar-lo «usurari, sent d’expressa aplicació la llei de pressió de la usura, al ser un interès molt superior al normal i desproporcionat, ja que davant aquest 24%, el tipus d’interès dels crèdits al consum fixat pel Banc d’Espanya en aquell moment era del 8%».

La part demandada va al·legar que les clàusules del contracte superaven el doble «control d’inclusió i transparència, que el tipus d’interès remuneratori no està subjecte al control d’abusivitat i que els interessos eren els normals per a aquest classe de productes i no poden considerar-se usuraris».

Notícies relacionades

El jutge ha dictat sentència anul·lant el contracte de la targeta de crèdit a l’admetre que es tracta d’un tipus «usurari» i obliga al banc (Winzink Bank) a tornar tot el que excedeixi del capital prestat, és a dir els 9.000 euros que va cobrar per sobre dels 10.000 sol·licitats pel client, a més dels interessos (1.200 euros) i les costes (2.600 euros).

Calabrús assegura que «són molts els consumidors afectats per aquestes targetes de crèdit», així que anima a reclamar judicialment «al constituir aquesta pràctica bancària un autèntic abús en el qual el banc s’aprofita de la necessitat del consumidor imposant-li interessos desproporcionats».