Tribunals

Sánchez Galán compareix com a imputat a l’Audiència Nacional pels encàrrecs a Villarejo

El president d’Iberdrola va intentar evitar el ‘paseíllo’ al·ludint a l’auge dels contagis per òmicron

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, compareix aquest dimarts a l’Audiència Nacional per declarar com a imputat pels successius encàrrecs que durant anys s’haurien efectuat a l’ara comissari jubilat José Manuel Villarejo, i haurà de fer-ho acudint físicament a la seu judicial, després que el jutge d’instrucció rebutgés habilitar una videoconferència davant el repunt dels contagis per òmicron.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García-Castellón, va imputar Sánchez Galán al juny per presumptes delictes de suborn actiu, contra la intimitat i falsedat en document mercantil, però no va ser fins al desembre, una vegada que la Sala Penal va resoldre una sèrie de recursos pendents, quan es va posar dia i hora a la seva compareixença, fixada per a les 10.30 hores del 18 de gener.

Amb l’arrencada de l’any, el president d’Iberdrola va sol·licitar al magistrat que li permetés declarar per videoconferència, al·legant que amb la nova variant del coronavirus hi ha una probabilitat «més gran de reinfeccions» i ell pertany a un «grup de risc».

«El meu representat [...] ha extremat ja des de fa setmanes les mesures de prevenció per a la preservació de la seva salut, amb limitació al màxim dels desplaçaments i de les trobades presencials, que han sigut sistemàticament substituïdes per reunions telemàtiques», va exposar la seva defensa.

No obstant, el jutjat va resoldre divendres passat que no hi havia «motius substancials» per substituir la declaració presencial per una «opció subsidiària» com és la videoconferència.

«No es raona quin interès d’utilitat o conveniència per a la causa pot presentar la declaració en els termes exposats [...], ni s’al·ludeix a motius d’ordre públic o seguretat com a fonament, sinó que només es fan genèriques referències a la situació sanitària», va observar.

Ronda de declaracions

Així, Sánchez Galán haurà de fer l’anomenat ‘paseíllo’, tot i que no serà l’únic. Per a aquest dimarts està citat també l’expresident d’Iberdrola Espanya Fernando Becker, mentre que el dia 20 serà el torn d’Iberdrola Renovables.

Dilluns, ja van declarar l’exconseller-director general de Negocis Francisco Martínez Córcoles i l’excap de gabinet de Presidència Rafael Orbegozo, desvinculant-se en els dos casos de les tasques encomanades a CENYT, el grup empresarial de Villarejo, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

Orbegozo va reconèixer que va visar dues factures que les indagacions judicials han atribuït a CENYT, concretament als projectes ‘Gipsy’ i ‘Posy’, del 2009, on el llavors policia hauria investigat el president d’ACS, Florentino Pérez, i el seu entorn per evitar l’assalt de la constructora a l’elèctrica.

Interrogat sonre aquesta qüestió, el que va ser la ‘mà dreta’ de Sánchez Galán va exposar que aquestes factures li van arribar firmades des del departament corresponent i que ell es va limitar a donar-hi un últim vistiplau després de fer una comprovació superficial que hauria consistit a verificar que el concepte coincidia amb qüestions agendades.

Davant la insistència dels interrogadors, Orbegozo va assegurar que només va tenir notícia que Pérez pretenia aconseguir el control d’Iberdrola per la premsa, cosa que li va merèixer un retret del jutge, que va cridar l’atenció sobre el fet que el cap de gabinet de Sánchez Galán només fos conscient d’aquestes maniobres empresarials a través dels mitjans de comunicació.

Contractes i factures

García-Castellón sospita que Sánchez Galán i els tres exdirectius pot ser que participessin des dels respectius càrrecs en la contractació de CENYT quan Villarejo encara era membre en actiu del Cos Nacional de Policía, que es van manipular les factures generades per aquests serveis i que es va tenir accés a dades reservades de les persones investigades.

D’acord amb el relat judicial, el primer projecte de Villarejo per a Iberdrola hauria sigut ‘Arrow’, que hauria tingut com a objectiu eliminar l’oposició municipal i dels ecologistes en la construcció d’una central a Arcos de la Frontera (Cadis).

Entre 2004 i 2005 s’hauria desenvolupat ‘Black Board’ o ‘B-B’ per presumptament aconseguir informació comprometedora sobre Manuel Pizarro, president en aquells moments d’Endesa, el gran rival d’Iberdrola al sector elèctric.

Ja el 2009, a Villarejo se li haurien encomanat ‘Gipsy’ i ‘Posy’. El primer hauria consistit a investigar un directiu d’Iberdrola, José María Álvarez, i un proveïdor, Francisco Julián Gutiérrez, al sospitar que pogués existir el pagament de comissions il·legals. Amb el segon projecte, les indagacions del comissari s’haurien estès a la vinculació d’Álvarez amb Florentino Pérez.

Finalment, el 2011, Villarejo s’hauria dedicat a ‘Wind’ per investigar l’empresa suïssa Eólica Dobrogea; el seu accionista majoritari, Christopher Kaap, i el seu apoderat, Corneliu Dica. Iberdrola Renovables s’havia aliat amb la companyia eòlica per desenvolupar una sèrie de projectes a Romania, però amb el temps van sorgir conflictes que es van acabar resolent de forma favorable a la mercantil espanyola en un procediment arbitral.

Notícies relacionades

En la interlocutòria d’imputació, el jutge va indicar que, per la comptabilitat d’Iberdrola, se sap que van ser rebudes i abonades quinze factures emeses per CENYT entre 2004 i 2012 per un import total d’1,04 milions.

Aquesta peça separada 17, relativa a Iberdrola, és una de les més de trenta que componen la macrocausa Tàndem, on s’indaga en els molts i variats negocis de Villarejo, que ja s’ha assegut al banc dels acusats a causa de tres treballs (‘Iron’, ‘Land’ i ‘Pintor’) pels quals s’enfronta a més de cent anys de presó.