Cas Tàndem

Iberdrola sospita que Villarejo els espiava per a Florentino Pérez

La documentació que té el magistrat insinua un suposat interès per accedir a la valisa de documents confidencials de l’elèctrica

Iberdrola sospita que Villarejo els espiava per a Florentino Pérez
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Iberdrola sospita que l’excomissari José Manuel Villarejo va espiar el president de l’elèctrica, Ignacio Sánchez Galán, per al màxim directiu d’ACS, Florentino Pérez. Així ho apunta un informe elaborat per l’excomissari sobre les relacions d’un directiu de l’elèctrica, José Manuel Álvarez –a qui es refereix com a Chema–, que era l’encarregat dels serveis generals, i que està en mans del jutge Manuel García Castellón, que porta el denominat cas Tàndem. El president d’ACS i del Reial Madrid va lliurar una intensa pugna per aconseguir el control d’Iberdrola, que va començar a mitjans de la primera dècada del 2000 i no va finalitzar fins al 2012.

L’anàlisi, encarregat el març del 2009 i denominat Projecte Gipsy i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, constata que el president d’ACS i del Reial Madrid seguia «obsessivament buscant dades que afectin el president d’IB [Iberdrola] de manera directa» i insinua que podria haver intentat tenir accés a la valisa de documentació confidencial i interna d’Iberdrola a través d’«una persona de confiança». Villarejo, que va dur a terme els treballs a través de la societat Gabinet d’Investigació i Anàlisi (GIA), no va poder determinar contactes d’Álvarez o persones pròximes amb l’amo d’ACS més enllà d’«aficions de futbol».

De tota manera, l’informe, encarregat per determinar si l’exdirectiu Álvarez rebia comissions i si hi havia «un acostament amb l’entorn de Flo [Florentino Pérez] a fi d’obtenir dades sensibles que afectessin el president d’IB [Iberdrola], remarca sobre aquella etapa que «una persona de la seva confiança» (fent referència a Florentino Pérez) «ha contactat fa escasses dates amb un tal Julián Ramos, que, pel que sembla, és responsable d’una firma anomenada Seodis». I afegeix: «L’interès de Flo [Florentino Pérez] per aquesta firma, Servicios Organizados de Distribución SL, que té com a administrador Antonio Martínez Toledano, podria ser que l’empresa en qüestió encarrega la valisa de documents confidencials d’IB [Iberdrola], entre les quals hi ha la del president». Es tracta de documentació interna i confidencial que es remet entre la seu operativa de la companyia a Madrid i la seu social a Bilbao.

Competència

Al seu torn, l’anàlisi de l’excomissari reforça aquesta tesi a l’afirmar que la firma Kroll, que va treballar per a Florentino Pérez en tasques «d’estratègia empresarial en la detecció de competència amb informació privilegiada i disseny de plans d’expansió a l’estranger, és, pel que sembla, la que ha assenyalat aquesta vulnerabilitat d’IB [Iberdrola], a l’assenyalar Seodis com una firma amb escassa infraestructura que estaria utilitzant empreses de missatgers de tercer nivell que subcontracten a molt baix cost per a tasques tan delicades com la correspondència i documentació sensible de l’‘staff’ d’IB [Iberdrola]».

Des de l’entorn d’Iberdrola es critica el fet que el magistrat Manuel García Castellón, rellevat per malaltia per Joaquín Gadea, no investigui aquestes denúncies de possible espionatge a l’elèctrica basades en les anotacions a les agendes de l’excomissari i els informes que va elaborar. Sánchez Galán haurà de declarar el 18 de gener per la seva imputació pels encàrrecs que l’empresa hauria fet a l’ara comissari jubilat José Manuel Villarejo.

Notícies relacionades

El president d’Iberdrola va recórrer el passat 10 de desembre la seva citació al·legant que en aquest precís moment li generaria «indefensió», ja que considera que es basa únicament en un informe fals, que atribueix a l’exdirectiu José Antonio del Olmo, la investigació del qual està pendent d’una decisió del mateix jutge d’instrucció. El jutge va denegar aquesta reclamació.

La pugna entre les dues firmes no cessa. El president d’ACS, personat com a acusació particular a la peça sobre l’espionatge d’Iberdrola als seus competidors, va presentar el mes passat un escrit en el qual reclamava una imputació de la matriu de l’elèctrica, no només de la filial Iberdrola Renovables, i l’acusava d’exercir una fèrria defensa del seu més alt càrrec, segons va informar ‘El Confidencial’. Iberdrola, per la seva part, va demanar al jutge que exclogués Florentino Pérez de l’acusació del cas Tàndem perquè considerava que utilitzava la condició de perjudicat per realitzar competència deslleial i sabotejar operacions de la companyia.