Cas Tàndem

Iberdrola veu «una mà negra molt poderosa» darrere la imputació del seu president

L’elèctrica insisteix que les acusacions a Sánchez Galán, que ha de declarar el pròxim dia 18, es basen en «un testimoni fals»

Iberdrola veu «una mà negra molt poderosa» darrere la imputació del seu president
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Iberdrola està convençuda de l’existència d’«una mà negra molt poderosa» després de la imputació del seu president, Ignacio Sánchez Galán, que el pròxim 18 de gener haurà de declarar pel presumpte pagament de treballs d’investigació al comissari jubilat José Manuel Villarejo, en el marc de denominat cas Tàndem. Així ho asseguren fonts pròximes a la companyia, que manté una forta pugna amb el president d’ACS, Florentino Pérez, des que aquest va intentar aconseguir el control d’Iberdrola a mitjans de la primera dècada del 2000, en un procés que va durar fins al 2012.

Fonts de l’elèctrica es pregunten «qui presumptament va pagar un testimoni fals» per imputar el president d’Iberdrola «si es demostra el seu enriquiment il·lícit». El president d’Iberdrola va recórrer el 10 de desembre passat la seva citació al·legant que en aquest precís moment li generaria «indefensió», ja que considera que es basa únicament en un informe fals, que atribueix a l’exdirectiu José Antonio del Olmo. El jutge va denegar aquesta reclamació.

‘El Confidencial’ va publicar dimarts que l’exdirectiu d’Iberdrola, José Antonio del Olmo, contra el qual la companyia ha presentat diverses demandes i querelles després de denunciar mitjançant un informe intern una presumpta trama de factures falses, compta amb un ingent patrimoni immobiliari construït a través de subhastes judicials. I la mateixa publicació assegura aquest dimecres que Olmo ha enviat un escrit al jutge en el qual posa de manifest pressions rebudes pels seus superiors perquè firmés les factures.

«Desestabilitzar»

En la companyia que presideix Sánchez Galán tenen molt clar que s’ha demostrat l’intent de «desestabilitzar l’empresa» i que «volen tornar a intentar quedar-se amb la companyia, que és la segona elèctrica privada del món [...]». La documentació en poder del magistrat que porta el cas a l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, rellevat per malaltia per Joaquín Gadea, ha fet sospitar a Iberdrola que Villarejo va espiar Ignacio Sánchez Galán, per al màxim directiu d’ACS, Florentino Pérez, com va avançar dilluns EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

En un informe encarregat el març del 2009 i denominat ‘Projecte Gipsy’ per indagar sobre les relacions d’un directiu de l’elèctrica, José Manuel Álvarez –al qual es refereix com a Chema–, es constatava que el president d’ACS i del Reial Madrid seguia «obsessivament buscant dades que afectin el president d’IB (Iberdrola) de manera directa» i insinua que podria haver intentat tenir accés a la valisa de documentació confidencial i interna d’Iberdrola a través d’«una persona de confiança». Aquestes dades figuren en aquest informe així com en anotacions a les agendes de l’excomissari.

El president d’ACS, per la seva banda, personat com a acusació particular a la peça sobre l’espionatge d’Iberdrola als seus competidors, va presentar el mes passat un escrit en el qual reclamava una imputació de la matriu de l’elèctrica, no només de la filial Iberdrola Renovables, i l’acusava d’exercir una fèrria defensa del seu més alt càrrec, segons va informar ‘El Confidencial’. Iberdrola, per la seva part, va demanar al jutge que exclogués Florentino Pérez de l’acusació del cas Tàndem perquè considerava que utilitzava la condició de perjudicat per realitzar competència deslleial i sabotejar operacions de la companyia.