Electricitat

L’alça de la llum afluixa, baixa gairebé un 3% i diumenge es pagarà a 213,1 euros/MWh

  • El preu de l’electricitat al mercat majorista multiplica per més de tres l’import registrat fa just un any, quan es pagava a 67,72 euros/MWh

L’alça de la llum afluixa, baixa gairebé un 3% i diumenge es pagarà a 213,1 euros/MWh

JAVIER DE LA FUENTE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu de l’electricitat al mercat majorista (pool) s’ha situat per al diumenge 16 de gener en 213,1 euros el megawatt hora (MWh), cosa que suposa un descens de gairebé el 3% respecte al valor fixat per a aquest dissabte, tot i que segueix per sobre de la barrera dels 200 euros/MWh. Segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 19:00 i les 20:00 hores, quan serà de 265,36 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 186,6 euros/MWh entre les 5:00 i les 6:00 del matí.

Malgrat aquest descens, el preu de la llum multiplica per més de tres l’import registrat fa just un any, quan es pagava a 67,72 euros/MWh, després del pas per Espanya de la tempesta Filomena. A més, el preu per demà diumenge, dia en què disminueix l’activitat econòmica i la demanda energètica és menor, superarà novament la barrera dels 200 euros/MWh, un valor a què es va arribar en gairebé el 80% dels dies de desembre i en 10 de les 16 primeres jornades de gener.

Aquest mes, el preu mitjà de l’electricitat se situa en 186,9 euros/MWh, un 22% menys que la mitjana registrada durant el mes de desembre (239,22 euros/MWh), el més car de la història fins ara. En aquest sentit, la llum va tancar el 2021 com l’any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,4 euros/MWh, més del triple que l’any anterior, el més barat en els últims 17 anys gràcies a la caiguda de la demanda i dels preus que va provocar la pandèmia.

Notícies relacionades

Per esmorteir l’impacte que l’encariment de l’electricitat està tenint en els consumidors, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum (IVA, impost de l’electricitat i impost a la generació elèctrica) durant el primer quadrimestre de l’any. Els preus registrats al mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als 17 milions més que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Darrere de l’augment de preus es troben els alts preus del gas als mercats internacionals i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), que durant el 2021 han anat marcant mes a mes màxims històrics. Quant a la resta de països europeus, demà al Regne Unit el megawatt hora es pagarà a una mitjana de 185,28 lliures (uns 222 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 133,1 euros; a França, a 212,55 euros; a Itàlia, a 213,05 euros; i a Portugal, al mateix preu que a Espanya, ja que comparteixen mercat.