Subministrament bàsic

El preu de l’electricitat torna per Nadal a l’entorn dels 200 euros el megawatt-hora

Passa de fregar els 400 euros per megawatt-hora de dijous als 226,42 euros d’aquest dissabte

Les diferències horàries s’amplien: d’un màxim de 315,12 euros a un mínim de 125,31 euros

El preu de l’electricitat torna per Nadal a l’entorn dels 200 euros el megawatt-hora
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista torna aquest dissabte, dia de Nadal, als 226,42 euros per megawatt-hora, un 27,2% inferior al preu mitjà que es registrarà durant aquesta Nit de Nadal. Per primera vegada, des del 15 de desembre, baixa de la cota dels 300 euros per davant de la qual es va mantenir durant els últims deu dies, fins a arribar al màxim històric fins al moment que es va registrar dijous passat, quan va fregar els 400 euros.

Per hores, es comença a notar una enorme diferència de preus pròxima als 200 euros. Així, el moment més barat serà entre les 6 i les 7 de la matinada (125,31 euros), mentre que el més car es produirà entre les 22 i les 23 hores (315,12 euros).

La caiguda de la demanda per la festivitat de Nadal i la baixada dels preus del gas natural als mercats internacionals –els 180 euros en què va començar la setmana han passat a ser 100 euros en l’actualitat– són els principals motius que han provocat aquest descens sobtat dels preus, tot i que es tracta de nivells desorbitats en comparació amb fa un any. El 25 de desembre de l’any passat, la mitjana diària del preu de l’electricitat se situava en 16,04 euros per megawatt-hora. Llavors, a més que el preu del gas al mercat de referència per a Europa (TTF holandès) era en nivells ‘normals’ (17 euros), el vent va desplomar el preu (l’eòlica va marcar el preu en 21 de les 24 hores de la jornada).

Altres països europeus segueixen la mateixa tendència que Espanya, com és el cas de França, on el preu mitjà de l’electricitat caurà un 31,7% aquest dissabte, fins als 218,11 euros per megawatt-hora, mentre a Alemanya se situarà en 198,29 euros (1,1% més que durant aquest divendres).

El preu de l’electricitat al mercat majorista repercuteix directament en la tarifa regulada (en l’anomenat PVPC), a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors, però també serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure. En l’actualitat, per als consumidors regulats, aquest cost suposa entorn del 60% de la factura, el 40% restant està format pels costos regulats, com els peatges i càrrecs, que fixa el Govern i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i els impostos.

A finals del mes de juny, el Govern va reduir del 21% al 10% l’IVA de l’electricitat fins a final d’any i va suspendre l’impost del 7% de la generació elèctrica durant tres mesos. Llavors, el preu de l’electricitat al mercat majorista se situava de mitjana a l’entorn dels 90 euros el megawatt hora. Però la desorbitada pujada de la llum a l’estiu (amb preus ‘pool’ al voltant dels 150 euros el megawatt-hora) va provocar un nou paquet de mesures el setembre que incloïen la pròrroga de la suspensió de l’impost a la generació i la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat del 5,11% al 0,5% fins al 31 de desembre. L’Executiu ha tornat a prorrogar les rebaixes impositives fins al 30 d’abril del 2022 i la suspensió del 7% sobre la generació durant el primer trimestre del 2022.

Un mes volàtil

Notícies relacionades

Tot el mes de desembre ha estat marcat per una enorme volatilitat que es replicarà durant les pròximes jornades. Amb tot, l’encariment desenraonat de preus del gas natural als mercats internacionals en un moment en què els drets de CO2 –que afecten les centrals més brutes– ha portat el mercat de l’electricitat a registrar nivells mai vistos i provocarà que el desembre tanqui, segurament, com el mes més car de la història del mercat majorista.

En l’actualitat, el preu mitjà aquests primers 25 dies és de 260,10 euros per megawatt-hora, molt per davant del màxim aconseguit el mes passat d’octubre (200,06 euros per megawatt-hora) i moltíssim més si la comparació es realitza amb el mateix període de l’any anterior (43,41 euros per megawatt-hora).