Nou rècord

El preu de l’electricitat superarà aquest dijous els 300 euros per megawatt-hora

La ministra Montero ha confirmat aquest dimecres que el Govern central prorrogarà les rebaixes fiscals de la factura a partir del gener

El preu de l’electricitat superarà aquest dijous els 300 euros per megawatt-hora
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu de l’electricitat al mercat majorista tornarà a marcar aquest dijous un nou rècord diari de 302,48 euros per megawatt-hora de mitjana, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE), superant així la xifra d’aquest dimecres, amb un cost de 291,73 euros per megawatt-hora. D’aquesta manera, el desembre s’encamina a ser el mes més car de l’any i, per tant, de la història.

El preu del gas natural als mercats internacionals que ha començat la setmana a l’entorn dels 120 euros per megawatt-hora és el principal detonant d’aquesta escalada de preus, així com el preu dels drets d’emissió de CO2, també en màxims (80 euros per tona), que fa mesos que fa que dispari el preu de l’electricitat no només a Espanya, sinó a tots els països d’Europa.

En aquest sentit, la Comissió Europea acaba d’obrir la porta que els vint-i-set estats membres puguin portar a terme compres conjuntes de gas si així ho desitgen per reforçar els estocs estratègics en cas d’emergència i donar estabilitat al preu.

A Espanya, el Govern ha decidit tornar a abaixar els impostos del rebut de la llum a partir de l’1 de gener, quan caduquen els actuals avantatges fiscals, segons ha afirmat aquest dimecres la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés dels Diputats. «Prorrogarem la baixada dels impostos que acompanyaven a la factura de la llum durant el primer quadrimestre de l’any que ve», deia Montero en una resposta a Vox.

Una cosa que confirmaven dimarts fonts del seu departament, després que la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, fes una afirmació confusa donant a entendre que hi hauria un replegament de les rebaixes d’impostos posades en marxa per l’Executiu per abaratir la llum davant l’escalada de preus de l’electricitat. «Sí que estem estudiant mesures de tipus fiscal, però no necessàriament una pròrroga del que hem aplicat en l’últim quadrimestre, perquè l’últim quadrimestre ha absorbit part del creixement d’un any complet, per tant no tindria sentit mantenir-les en aquest nivell», va afirmar Ribera dimecres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

A finals del mes de juny, el Govern va reduir del 21% al 10% l’IVA de l’electricitat fins a final d’any i va suspendre l’impost del 7% de la generació elèctrica durant tres mesos. Llavors, el preu de l’electricitat al mercat majorista se situava de mitjana a l’entorn dels 90 euros el megawatt-hora. Però la desorbitada pujada de la llum a l’estiu (amb preus ‘pool’ al voltant dels 150 euros el megawatt-hora) va provocar un nou paquet de mesures el setembre que incloïen la pròrroga de la suspensió de l’impost a la generació i la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat del 5,11% al 0,5% fins al 31 de desembre.

Notícies relacionades

Si bé el Govern ha proposat aquesta setmana revertir parteix d’aquesta rebaixa dels càrrecs, del 96% actual al 30,9%, el que incrementaria el resultat final de la factura a partir de gener, si es mantenen el nivell de preus actual.

El preu de l’electricitat al mercat majorista repercuteix directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, però també serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.