Energia

La gran indústria demana al Govern triplicar les ajudes de la seva factura de llum en plena pujada

La patronal que agrupa gegants com Arcelor, Acerinox, Sener, Sidenor o Tubos Reunidos reclama elevar almenys fins a 450 milions la compensació pels costos de CO2 el 2022.

  • La patronal que agrupa gegants com Arcelor, Acerinox, Sener, Sidenor o Tubos Reunidos reclama elevar almenys fins a 450 milions la compensació pels costos de CO2 el 2022

  • De moment els PGE només inclouen una partida de 179 milions i la possibilitat d’ampliar-la amb els ingressos extra de la subhasta de drets d’emissió, però sense concretar quant

La gran indústria demana al Govern triplicar les ajudes de la seva factura de llum en plena pujada
4
Es llegeix en minuts
David Page

La gran indústria alerta que l’espiral de pujades del preu de l’electricitat està agreujant el cop que els alts costos energètics a Espanya tradicionalment suposen per a la rendibilitat i per a la seva capacitat per competir amb els seus rivals europeus.

Grans grups industrials amb un consum intensiu d’electricitat –per a alguns la factura elèctrica representa el 50 o el 60% del total dels seus costos de producció– reclamen ja al Govern un increment de les ajudes per alleugerir un llast que l’escalada de preus està fent cada vegada més pesat.

L’Associació Espanyola d’Empreses de Gran Consum d’Energia (AEGE), que agrupa gairebé una trentena de grans grups industrials amb presència a Espanya, veu insuficients les partides recollides en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022 i adverteixen que per a algunes factories ja no serà suficient deixar de produir de manera intermitent per no assumir la despesa elèctrica com ja ha anat passant en les últimes setmanes, i que algunes no podran aguantar un altre any d’altíssims costos de l’energia.

Els PGE per a l’any que ve recullen una partida del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme de 179 milions d’euros per compensar els costos indirectes dels gasos amb efecte d’hivernacle que suporten els grans consumidors industrials i en una disposició addicional es contempla la possibilitat d’ampliar aquestes ajudes, però sense donar-ho per segur i sense concretar quant.

AEGE –en la qual s’integren gegants com ArcelorMittal, Acerinox, Sidenor, Sener, Ferroatlántica o Tubos Reunidos– reclama al Govern elevar aquestes ajudes almenys fins als 450 milions d’euros el 2022, gairebé triplicant l’import contemplat fins ara, segons el director general de l’associació, Fernando Soto. Amb això, segons les estimacions de la patronal electrointensiva, l’import encara es quedaria per sota del màxim legal que permet la Comissió Europea i que també recull llei de canvi climàtic nacional

Les directrius de la Comissió Europea permeten als estats membre destinar fins i un 25% dels seus ingressos per les subhastes dels drets d’emissió de CO2 sense comunicació prèvia a Brussel·les a compensar els efectes dels costos indirectes. I la nova llei de canvi climàtic i transició energètica també contempla aquest límit del 25% de la recaptació procedent de les subhastes de gasos amb efecte d’hivernacle a esmorteir aquests costos indirectes.

Aquestes compensacions s’abonen a any vençut. És a dir, les ajudes que la gran indústria percebrà el 2022 es faran amb càrrec als ingressos de les subhastes d’aquest any, la recaptació del qual s’ha disparat per l’encariment dels drets d’emissió (ara se situen entre els 60 i els 70 euros per tona, quan l’any passat oscil·lava entre els 20 i els 30 euros).

Fins a l’octubre, els ingressos d’Espanya per les subhastes de drets d’emissió de CO2 ascendien a 2.070 milions d’euros i l’estimació d’AEGE és que l’any es tancarà amb entre 2.400 o 2.500 milions d’euros. En cas que s’arribi a aquests imports, les ajudes als electrointensius podrien ascendir fins als 600 milions d’euros sense superar el límit del 25% de les directrius de Brussel·les i de la normativa espanyola.

Aquest any la compensació pels costos indirectes de CO2 percebuda per la gran indústria ha ascendit a 179 milions d’euros, la mateixa quantitat prevista per a l’exercici que ve. Els PGE del 2021 contemplaven només 79 milions, però com passa tradicionalment al llarg de l’any es va completar amb un import addicional. No obstant, el sector industrial comptava amb rebre el màxim legal permès per Brussel·les, ja en aquest 2021 tan complicat per la pujada de preus, cosa que hauria elevat les ajudes fins als 220 milions.

En paral·lel, el Govern va aprovar molt a finals de l’any passat el nou Estatut del Consumidor Electrointensiu, que inclou bonificacions i descomptes en els càrrecs inclosos a la factura elèctrica de la gran indústria. Des d’AEGE es remarca que les ajudes que s’hi inclouen són insuficients i que representen només 54 cèntims d’euros per MWh, en un moment en què el preu de l’electricitat està disparat i que s’ha situat de manera gairebé contínua per sobre dels 200 euros per MWh des de fa mesos.

Subhasta de renovables

Subhasta de renovablesAEGE continua treballant per fer en el primer trimestre del 2022 una subhasta d’energia renovable per comprar electricitat a un preu fix durant anys amb per evitar les pujades de la llum i rebaixar la seva factura energètica, tal com va avançar ‘El Periódico de España’. L’associació està avançant en el desenvolupament de les condicions concretes del seu propi sistema de subhastes renovables al marge de les quals organitza el Govern i que siguin reservades als consumidors electrointensius.

Notícies relacionades

La patronal ha mantingut contactes amb les grans associacions empresarials de renovables (UNEF, AEE, APPA...) i assegura que grups promotors de plantes d’energies verdes s’han posat en contacte de manera proactiva per participar en les futures subhastes.

Els plans de les grans indústries consisteixen a convocar productors d’eòlica i de fotovoltaica perquè presentin les seves ofertes de venda d’electricitat a un preu fix. Posteriorment, les companyies industrials i les elèctriques segellarien acords bilaterals de compra d’energia o PPA (power purchase agreement), que comptarien amb l’aval de l’Estat a través del fons de garantia per a la indústria electrointensiva, gestionat per la Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE).