Telecomunicacions

Murtra proposa fusions de telecos a canvi d’invertir en tecnologia a la UE

El president de Telefónica demana canvis regulatoris per competir amb la Xina i els EUA

L’executiu advoca per un «contracte social» entre reguladors i empreses per poder crear titans europeus

Murtra proposa fusions de telecos a canvi d’invertir en tecnologia a la UE
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

La Unió Europea ha anat forjant un consens sobre la necessitat de blindar la seva autonomia estratègica en sectors econòmics clau (de la tecnologia a la defensa, de l’energia a la indústria) per reduir la seva dependència dels Estats Units i la Xina en alguns camps i per frenar la permanent pèrdua de competitivitat davant les potències globals.

Per aconseguir aquesta autonomia caldrà tenir unes capacitats industrials i tecnològiques pròpies. Per mirar de dotar-se d’aquestes capacitats seran necessàries unes inversions multimilionàries. I per poder executar-les caldrà comptar amb grans grups empresarials, que en alguns sectors només naixeran a través de moviments de fusió. És el cas del sector de les telecomunicacions, per al qual es preveu una onada de fusions.

Telefónica vol contribuir en aquest camí cap a l’autonomia estratègica europea i vol tenir un paper rellevant en els moviments corporatius que venen. I per això va alçar la veu de nou reclamant a la UE canvis regulatoris que facin possible la consolidació del sector de les telecos, molt atomitzat en relació amb altres mercats internacionals (als EUA, la Xina, l’Índia o el Japó només hi ha tres grans grups de telecos, a Europa són 41 les operadores amb una dimensió relativament rellevant).

"Si Europa es vol sumar a la revolució tecnològica, ha de crear les seves pròpies tecnologies", va sentenciar el president de Telefónica, Marc Murtra, durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat per la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDEIX). La revolució tecnològica es desenvolupa al voltant de la intel·ligència artificial, cercadors, xarxes socials, hisperescaladores, constel·lacions de satèl·lits... i aquestes tecnologies han sigut creades enterament per gegants empresarials dels EUA i cada vegada més també dels de la Xina.

Vulnerabilitat alta

"Europa és dependent. La nostra vulnerabilitat és alta (...) Europa ha de crear la seva pròpia tecnologia i no només tenir habilitats comercials per adaptar la tecnologia d’altres", va indicar Murtra. "Europa necessita tenir grans titans tecnològics. I si volem tenir empreses tecnològiques de gran dimensió, el camí és que Europa deixi que les empreses de telecomunicacions es consolidin", va afegir.

Murtra va proposar a la UE firmar un nou "contracte social" entre reguladors i companyies per emprendre l’onada de fusions. Un contracte en què la Comissió Europea i els reguladors nacionals haurien d’emprendre els canvis legals necessaris per permetre la concentració entre empreses i, a canvi, els nous gegants empresarials es comprometen a invertir per generar tecnologies digitals pròpies per competir amb els EUA i la Xina.

Notícies relacionades

"Si Europa vol tecnologia pròpia necessitarà titans tecnològics. Traguem el fre perquè les empreses de telecomunicacions guanyin escala i així podem invertir en infraestructures i tecnologia", va reclamar el president de Telefónica. "Una revolució per a la qual no tenim tecnologia pròpia i una regulació que no permet empreses que la generin són situacions incompatibles amb l’autonomia estratègica d’Europa".

Telefónica ha posat en marxa una revisió total de la seva estratègia per adaptar-se a l’era de canvis que s’acosta al sector. La companyia presentarà a finals d’any el seu nou pla estratègic, que comportarà una transformació del grup per reforçar-se com a empresa tecnològica i no només una operadora de telecomunicacions. Murtra va anticipar la intenció que el nou pla del grup impliqui "assumir més riscos" per impulsar la companyia a curt, mitjà i llarg termini.