Després d’un any de vendes rècord

L’alça de la llum amenaça de causar pèrdues al sector carni

La patronal Anice calcula en 500 milions les pèrdues causades per l’increment dels costos energètics

L’alça de la llum amenaça de causar pèrdues al sector carni

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (Anice) ha alertat aquest divendres que, si els preus de l’electricitat continuen pujant com en els últims mesos, el sector carni podria entrar en números vermells pròximament, amb pèrdues de més de 500 milions d’euros. El sector industrial carni és un dels que més està notant l’alça dels costos energètics i dels pinsos. El cost de l’energia elèctrica ha passat d’una mitjana anual el 2020 de 34 euros/MWh a multiplicar-se per sis en un any, amb un preu actual de 207,14 euros/MWh. La crisi energètica arriba després d’un exercici globalment positiu el 2020, principalment per l’alça de les exportacions.

L’any passat la indústria càrnia espanyola va obtenir una xifra total de negoci de 28.000 milions d’euros i va generar més de 100.000 llocs de treball, la majoria en zones rurals on també es desenvolupa l’activitat ramadera. Però aquest moment dolç pot acabar, temen els productors, si es manté molts mesos l’alça dels costos. La patronal ha advertit que si els preus de la llum continuen al mateix nivell d’escalada que en els últims mesos, el sector carni es podria enfrontar a unes pèrdues de més de 500 milions d’euros, amb una retallada dels resultats d’un 70% aquest exercici. I això en uns moments de forta demanda. Les explotacions que hagin pactat preus de venda dels seus productes prèviament són les que temen especialment l’impacte de l’alça de costos.

La patronal Anice demana recolzament davant aquesta situació d’incertesa per a la indústria càrnia, que segons ha remarcat el seu secretari general, Miguel Huerta, «redundarà negativament en la capacitat competitiva del sector».

2020, el millor any del sector

La producció espanyola de carns va arribar a una xifra rècord el 2020 a Espanya, registrant un total de 7,6 milions de tones, cosa que va suposar un increment del 5,1% en comparació amb el 2019, segons les dades de l’enquesta de sacrifici de bestiar del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Del total de la producció, la carn de porcí continua sent la principal categoria el 2020, amb un total de 5.023.534 tones, xifra que representa un creixement del 8,2% respecte al 2019, cosa que suposa més del 65% de la producció total de carn. Bona part d’aquesta producció va ser per a exportació. Espanya s’ha convertit en el quart productor de carn de porcí, amb un 4,4% de la producció mundial, i la Unió Europea considerada en conjunt n’és el segon productor mundial, amb un 22,7% del total.  Al contrari, la producció del sector del boví ha caigut un 2,5% respecte al 2019, i es va quedar en les 677.296 tones produïdes. La carn de boví ocupa el tercer lloc en volum, amb el 8,9% de la producció nacional de carns, tot i que a escala internacional, en aquesta espècie Espanya està més allunyada dels llocs capdavanters de producció mundial, liderada pels Estats Units i el Brasil. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’oví i cabrú han arribat a les 124.467 tones, tot i que la seva producció ha disminuït un 5,5% respecte al volum del 2019. A escala europea, després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Espanya s’ha convertit en el primer productor europeu de carn d’oví i cabrú, amb un 15,6% del total i per davant de França (11,2%), Grècia (9,2%) i Irlanda (8,4%).

Anice representa la indústria càrnia a escala nacional, i agrupa més de 650 empreses, a totes les comunitats autònomes, amb una important representació de la producció càrnia espanyola. Representa la indústria càrnia a la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), a través de la qual s’integra en la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), i és també membre actiu a les organitzacions càrnies europees i les organitzacions interprofessionals del sector, així com a la Plataforma Tecnològica Food for Life-Spain, el Consell Assessor de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), el Ple de l’Observatori de la Cadena Alimentària i el Grup d’Innovació Sostenible (GIS).