Després d’un any de vendes rècord
L’alça de la llum amenaça de causar pèrdues al sector carni
La patronal Anice calcula en 500 milions les pèrdues causades per l’increment dels costos energètics

L’Associació Nacional d’Indústries de la Carn d’Espanya (Anice) ha alertat aquest divendres que, si els preus de l’electricitat continuen pujant com en els últims mesos, el sector carni podria entrar en números vermells pròximament, amb pèrdues de més de 500 milions d’euros. El sector industrial carni és un dels que més està notant l’alça dels costos energètics i dels pinsos. El cost de l’energia elèctrica ha passat d’una mitjana anual el 2020 de 34 euros/MWh a multiplicar-se per sis en un any, amb un preu actual de 207,14 euros/MWh. La crisi energètica arriba després d’un exercici globalment positiu el 2020, principalment per l’alça de les exportacions.
L’any passat la indústria càrnia espanyola va obtenir una xifra total de negoci de 28.000 milions d’euros i va generar més de 100.000 llocs de treball, la majoria en zones rurals on també es desenvolupa l’activitat ramadera. Però aquest moment dolç pot acabar, temen els productors, si es manté molts mesos l’alça dels costos. La patronal ha advertit que si els preus de la llum continuen al mateix nivell d’escalada que en els últims mesos, el sector carni es podria enfrontar a unes pèrdues de més de 500 milions d’euros, amb una retallada dels resultats d’un 70% aquest exercici. I això en uns moments de forta demanda. Les explotacions que hagin pactat preus de venda dels seus productes prèviament són les que temen especialment l’impacte de l’alça de costos.
La patronal Anice demana recolzament davant aquesta situació d’incertesa per a la indústria càrnia, que segons ha remarcat el seu secretari general, Miguel Huerta, «redundarà negativament en la capacitat competitiva del sector».
2020, el millor any del sector
La producció espanyola de carns va arribar a una xifra rècord el 2020 a Espanya, registrant un total de 7,6 milions de tones, cosa que va suposar un increment del 5,1% en comparació amb el 2019, segons les dades de l’enquesta de sacrifici de bestiar del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Del total de la producció, la carn de porcí continua sent la principal categoria el 2020, amb un total de 5.023.534 tones, xifra que representa un creixement del 8,2% respecte al 2019, cosa que suposa més del 65% de la producció total de carn. Bona part d’aquesta producció va ser per a exportació. Espanya s’ha convertit en el quart productor de carn de porcí, amb un 4,4% de la producció mundial, i la Unió Europea considerada en conjunt n’és el segon productor mundial, amb un 22,7% del total. Al contrari, la producció del sector del boví ha caigut un 2,5% respecte al 2019, i es va quedar en les 677.296 tones produïdes. La carn de boví ocupa el tercer lloc en volum, amb el 8,9% de la producció nacional de carns, tot i que a escala internacional, en aquesta espècie Espanya està més allunyada dels llocs capdavanters de producció mundial, liderada pels Estats Units i el Brasil.
Per la seva banda, l’oví i cabrú han arribat a les 124.467 tones, tot i que la seva producció ha disminuït un 5,5% respecte al volum del 2019. A escala europea, després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Espanya s’ha convertit en el primer productor europeu de carn d’oví i cabrú, amb un 15,6% del total i per davant de França (11,2%), Grècia (9,2%) i Irlanda (8,4%).
Anice representa la indústria càrnia a escala nacional, i agrupa més de 650 empreses, a totes les comunitats autònomes, amb una important representació de la producció càrnia espanyola. Representa la indústria càrnia a la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), a través de la qual s’integra en la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), i és també membre actiu a les organitzacions càrnies europees i les organitzacions interprofessionals del sector, així com a la Plataforma Tecnològica Food for Life-Spain, el Consell Assessor de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), el Ple de l’Observatori de la Cadena Alimentària i el Grup d’Innovació Sostenible (GIS).
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig
- CATÀSTROFE Mazón truca a les associacions de víctimes de la dana set mesos després
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- Apunts polítics de la setmana Oposició i triperia
- Vols aprimar-te? Així influeixen les begudes vegetals davant dels lactis
- Obro fil La tècnica russa per desestabilitzar Espanya amb la dana, al descobert