Per a David Card
La pujada del salari mínim s’emporta el Nobel d’economia
Un dels economistes premiats, David Card, aconsegueix el prestigiós guardó al demostrar que l’increment del salari mínim no provoca destrucció d’ocupació
Card va estudiar fa 28 anys com evolucionava l’ocupació en les cadenes de menjar ràpid de Nova Jersey, on havia pujat l'SMI, i de Pennsylvania, on no

La demostració empírica que pujar el salari mínim no porta automàticament destrucció d’ocupació ha guanyat el premi Nobel d’economia en la seva edició 2021. Més concretament, el prestigiós guardó el recollirà l’economista i professor de la Universitat de Berkeley David Card (Guelph, Canadà; 1956), que ha sigut reconegut per l’acadèmia sueca per la seva «empírica contribució a l’economia laboral». Card va ser un dels primers autors que van demostrar que la teoria dels efectes negatius sobre l’ocupació d’apujar el salari mínim no se sostenia empíricament.
Apujar o no el salari mínim interprofessional (SMI) ha sigut un debat especialment intens aquest any a Espanya i motiu de discòrdia al si del Govern de coalició. Amb una afectació directa no menor, ja que aproximadament 1,5 milions de persones –gairebé el 10% dels assalariats– cobren l'SMI a tot Espanya.
El seu efecte positiu està clar: si apuja el salari mínim, 1,5 milions de persones cobraran més. Al contrari, i aquest va ser un dels arguments que tant patronal com els detractors dins del Govern van citar per oposar-se a l’increment, si les empreses ha de pagar més salaris, algunes no ho podran assumir i acomiadaran gent. És a dir, alguns passaran a cobrar una mica més i d’altres quedaran de cop a zero.
«Contraurà més l’ocupació», ha defensat el president de la CEOE, Antonio Garamendi. «La situació segueix marcada per la incertesa i la nostra prioritat ha de ser impulsar la creació d’ocupació», deia la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, a principis de juliol. Finalment, aquest episodi es va saldar amb un increment de 15 euros, passant de 950 euros a 965 euros (en 14 pagues) per als últims quatre mesos de l’any. Una trama que tindrà una imminent segona part, ja que Govern i agents socials hauran de tornar a negociar sobre aquest qüestió per actualitzar de nou l'SMI a partir de l’1 de gener del 2022.
Nova Jersey contra Pennsylvania
¿Fins a quin punt una pujada del salari mínim beneficia més gent de la que perjudica i fins a quin punt uns euros de més per a uns compensen la pèrdua de tot el salari per a d’altres? 28 anys abans que aquest debat deslligués rius de tinta a Espanya, l’avui premiat David Card i Alan B. Kruger publicaven a la revista ‘The American Enonomic Review’ l’article «Minimun Wages and Employment: A case of study of the Fast-Food Industry in New Jersey and Pennsylvania» (‘Salaris mínims i ocupació: un cas d’estudi de la indústria del menjar ràpid a Nova Jersey i Pennsylvania’). I la conclusió va ser que pujar el salari mínim no només no destruïa ocupació, sinó que en determinats supòsits la generava.
A l’article els investigadors s’endinsen en la relació i efectes que produïa la pujada dels salaris mínims en entorns amb una massa salarial baixa. I comparaven dos casos geogràficament propers –Nova Jersey i Pennsylvania són estats limítrofs de l’est dels Estats Units, tots dos pròxims a Nova York– i econòmicament assimilables.
Notícies relacionadesEls acadèmics van aprofitar que el 1992 Nova Jersey va decidir pujar el seu salari mínim –als Estats Units l'SMI va per estats o fins i tot ciutats– de 4,25 dòlars l’hora a 5,05. I es van posar a comparar l’evolució de l’ocupació en 410 restaurants de menjar ràpid, de l’estil McDonalds i altres cadenes, on part del baix cost dels seus productes se sustenta que els treballadors cobrin el mínim en la majoria de casos.
«No trobem evidències que la pujada del salari mínim a Nova Jersey hagi reduït l’ocupació als restaurants de menjar ràpid de l’estat. [...] No obstant, detectem que l’augment del salari mínim ha augmentat l’ocupació», resen les conclusions del seu estudi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte
- Detingut a Alemanya un violador que es va escapar fa dos anys d’una presó catalana
- Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Nou pontificat El Papa defensa en la seva primera homilia una Església que faci front als que la ridiculitzen i menyspreen
- IRPF Compte amb llençar les teves declaracions d’hisenda d’anys anteriors: poden investigar-les