Crisi econòmica

L’onada d’eros avança i ja s’acumulen 9.068 acomiadaments a Catalunya fins al juny

  • Quan falten sis mesos per acabar l’any, el 2021 és ja el segon exercici amb més afectats per un acomiadament col·lectiu de la història

L’onada d’eros avança i ja s’acumulen 9.068 acomiadaments a Catalunya fins al juny

Cedida

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’onada d’eros continua avançant i en l’equador del 2021 ja hi ha un total de 9.068 treballadors acomiadats a tot Catalunya. Quan falten sis mesos per acabar l’exercici, el 2021 ja és el segon pitjor any de la història quant a afectats per un cessament col·lectiu. El rècord, de moment, l’ostenta el fatídic 2012, amb la reforma laboral del PP acabada d’aprovar –que va flexibilitzar les causes de l’acomiadament– i amb la Gran Recessió caldejant. Aquest 2021, de moment i ertos al marge, acumula un total de 197 empreses que han registrat un expedient d’extinció a Catalunya.

Aquest dimarts s’ha fet públic el nom més recent que se sumarà ben aviat a l’estadística oficial actualitzada pel Departament de Treball de la Generalitat: Abertis. El grup empresarial ha iniciat els tràmits per cessar 348 treballadors, després de l’acabament de concessions per explotar via peatges diversos trams d’autopistes catalanes. Aquestes 348 persones encara no consten oficialment en el registre, de fet, en el Departament de Treball no consta tampoc l’ero anunciat per l’empresa, segons afirmen fonts de la conselleria. El procés està encara en una fase molt preliminar.

Notícies relacionades

El cas d’Abertis respon a un ero molt conjuntural. La crisi que deixen al descobert les estadístiques oficials respon més a un altre perfil. La tempesta desencadenada pel coronavirus té un fort component industrial. Així, si bé aquest sector ocupa menys del 25% de la població treballadora catalana, el 56% de les víctimes d’un acomiadament col·lectiu ve d’una factoria.

En aquest sector, part de les empreses estan aprofitant la conjuntura per accelerar la transformació dels seus models de negocis, com ara Fico Transpar, dependent de Panasonic i que va anunciar un ero de 22 treballadors perquè reorientava les seves produccions. O per emportar-se’l a una altra banda, com Robert Bosch, que trasllada l’activitat de Lliçà a Sèrbia i Polònia i deixa aquí 338 acomiadaments. O per enterrar-los en sòl català, com Ipagsa, que tanca definitivament a Rubí i deixa 61 treballadors al carrer.