Experts de Segittur, a la UIMP de Santander

La gestió de les destinacions turístiques intel·ligents canviarà el model de turisme a Espanya

  • Fernando Valdés, secretari d’Estat de Turisme: «El model de DTI de Segittur garanteix la sostenibilitat, facilita la interacció amb els visitants i millora la qualitat de vida dels residents»

La gestió de les destinacions turístiques intel·ligents canviarà el model de turisme a Espanya

DIARIO DE MALLORCA

2
Es llegeix en minuts

«L’autèntic canvi del turisme a Espanya vindrà per la implantació del model de gestió que anomenem ‘destinació turística intel·ligent’», va dir Enrique Martínez, president de Segittur, a la Trobada sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI), que s’ha celebrat, de forma presencial i en streaming, a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander. La inauguració oficial va anar a càrrec de l’alcaldessa de la ciutat amfitriona, Gema Igual, i del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, que va anticipar una nova eina per al desenvolupament de les estratègies digitals del sector: la plataforma intel·ligent de la destinació, un projecte que compta amb 130 milions d’euros dels fons europeus, permetrà la interacció dels viatgers amb les destinacions i s’espera que pugui estar operativa a principis del 2022.

 Les dues jornades d’aquesta segona trobada –la primera es va celebrar el 2019– han servit per detallar el model espanyol de destinació turística intel·ligent, una metodologia pionera al món que busca ser «el motor que impulsi i fomenti la transformació de les destinacions», en paraules de Fernando Valdés. «La pandèmia ha accelerat la digitalització. El viatger també ha canviat. El projecte Destinacions Turístiques Intel·ligents està impulsant el canvi sobre un model que garanteix la sostenibilitat, facilita la interacció amb els visitants i millora la qualitat de vida dels residents», va afegir el secretari d’Estat de Turisme.

 Experts de Segittur, la societat estatal que gestiona i impulsa la metodologia i aplicació del model de Destinacions Turístiques Intel·ligents, van exposar a les aules de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, instal·lades al Palau de la Magdalena, l’origen, les característiques i la metodologia d’aquesta eina, els principals requisits que la configuren i les bones pràctiques detectades. Responsables de Turisme dels ajuntaments de Palma, Salamanca i Santander van aportar la seva visió pràctica de les conseqüències de la implantació del model en la gestió del turisme als seus respectius municipis.

 Els experts de Segittur van remarcar la necessitat d’avançar cap al model DTI davant els reptes a què s’enfronta el sector turístic: la pressió del turisme sobre el territori, el necessari desenvolupament del turisme sostenible, l’estacionalitat, la digitalització i les noves necessitats del viatger. 

Notícies relacionades

 Durant el curs s’ha analitzat la metodologia DTI en cada un dels cinc eixos en què es recolza: governança, accessibilitat, innovació, sostenibilitat i tecnologia. L’eix que obté una valoració més gran als informes de diagnòstic que ha realitzat Segittur és la sostenibilitat. Els problemes més comuns, recollits per Segittur en les destinacions analitzades, són les limitacions de l’ens gestor, la falta d’estratègia d’innovació i pressupost, una connectivitat limitada, insuficients mesures de gestió energètica i escassetat de serveis turístics accessibles.

 El model de gestió de les Destinacions Turístiques Intel·ligents, que promou, dirigeix i gestiona Segittur, ja ha aconseguit un alt grau de desenvolupament en més de 50 destinacions dels 186 integrats a la Xarxa de Destinacions Intel·ligents, a què pertanyen també 50 membres institucionals i 69 empreses. Destinacions de Mèxic i de Colòmbia també estan aplicant aquest mateix model, amb la direcció i assessorament de Segittur.

Temes:

Turisme